Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας: 2,7 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2014-2020

Την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) που αναδεικνύεται σε ισχυρό εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής “Ορίζοντας 2020” της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Το ΕΙΤ έχει σχεδιαστεί ως ένας “καταλύτης καινοτομίας” με σκοπό να αντιμετωπίσει το “Ευρωπαϊκό Παράδοξο” σύμφωνα με το οποίο, ενώ η Ευρώπη διαθέτει επιστημονική έρευνα υψηλής ποιότητας, δεν βρίσκει πάντα τον τρόπο να τη μετατρέψει σε επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

EE: Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για καινοτόμες startups από το 2014

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Ι. Τσουκαλά, σκιώδη εισηγητή για το ΕΙΤ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:  “Το μοντέλο λειτουργίας του ΕΙΤ που βασίζεται στο ‘Τρίγωνο της Γνώσης‘ (Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία) γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο εργαστήριο και την αγορά, το πανεπιστήμιο και την πραγματική οικονομία, τη γνώση και την επιχειρηματικότητα. Είναι σαφές ότι το ΕΙΤ φέρνει ένα νέο υπόδειγμα καινοτομίας, που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, αλλά και σέβεται τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες και αξίες. Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να παραδειγματιστούν από τον τρόπο λειτουργίας του ΕΙΤ, και ιδιαίτερα η Ελλάδα της κρίσης και του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού που παραμένει αναξιοποίητο και εξωθείται στη μετανάστευση“.

Στη χθεσινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην υιοθέτηση της πρότασης για το “Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτομίας” (Regional Innovation Scheme) που υπήρξε πρωτοβουλία του ιδίου και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να αναπτύξουν κόμβους καινοτομίας, υποστηριζόμενους με χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων, που θα βρίσκονται σε άμεση συνάφεια και συνεργασία με τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας του ΕΙΤ.

Ι. Τσουκαλάς: “Η Ευρώπη χάνει το ‘τραίνο’ της καινοτομίας”

Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει αφενός την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ουσιαστικές αναπτυξιακές δράσεις στη βάση της έρευνας και της καινοτομίας, και αφετέρου τη μεταφορά τεχνογνωσίας και πολύτιμου διανοητικού κεφαλαίου προς την περιφέρεια της Ευρώπης, αντιστρέφοντας το κύμα της διαρροής εγκεφάλων και συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ι. Τσουκαλάς και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που ήδη λειτουργούν από το ΕΙΤ και τον φιλόδοξο στόχο για την απονομή 10.000 μεταπτυχιακών και 10.000 διδακτορικών τίτλων με τη σφραγίδα του ΕΙΤ έως το 2020, με ταυτόχρονη παροχή στους αποφοίτους επιχειρηματικών δεξιοτήτων (με πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα).

Οι απόφοιτοι του ΕΙΤ θα είναι πρακτικά έτοιμοι να μετατρέψουν τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά τους αποτελέσματα, μέσω της δημιουργίας startup εταιρειών που θα υποστηρίζονται από το ΕΙΤ, σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, κοινωνική ευημερία, πλούτο και θέσεις εργασίας.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ήδη τρεις Κοινότητες Γνώσης Καινοτομίας, κατανεμημένες σε 18 τοποθεσίες στην ΕΕ, στους τομείς της Πληροφορικής (EIT ICT Labs), της Ενέργειας (InnoEnergy) και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (Climate KIC).

Η χρηματοδότηση των 2,7 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί τόσο για την υποστήριξη των τριών αυτών Κοινοτήτων όσο και για τη δημιουργία πέντε νέων σε θεματικούς τομείς που κρίνονται υψηλής προτεραιότητας για την κάλυψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Οι Κοινότητες Γνώσεις και Καινοτομίας που σχεδιάζονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι:

Για το 2014
– Καινοτομία για μια Υγιή Ζωή και Ενεργό Γήρανση
– Πρώτες Ύλες – Βιώσιμη Έρευνα, Εξόρυξη, Επεξεργασία, Ανακύκλωση και Υποκατάσταση

Για το 2016
– Τρόφιμα για το Μέλλον (Food4future) – Βιώσιμη Αλυσίδα Εφοδιασμού από τους Πόρους στους Καταναλωτές
– Μεταποίηση Προστιθέμενης Αξίας (νέες μορφές και τεχνολογίες παραγωγής και μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας)

Για το 2018
– Αστική Κινητικότητα (έξυπνες, οικολογικές και ολοκληρωμένες συγκοινωνίες σε αστικά περιβάλλοντα, θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ