Δωρεάν «μαθήματα» επιχειρηματικότητας από την Mercedes

H είδηση της δημόσιας ευχαριστίας, μέσω διαφημιστικής καταχώρησης, της Mercedes για τα «γενέθλια» της BMW με το μήνυμα “Σας ευχαριστούμε για τα 100 χρόνια ανταγωνισμού” αποτέλεσε εχθές, Τρίτη, μια από τις κορυφαίες ειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, φυσικά και στη χώρα μας.

Η κίνηση αυτή της Mercedes έρχεται να «διδάξει» πολλά σε όλους μας, κυρίως όμως στους Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που ανοίγουν σαμπάνιες όταν κάτι κακό συμβεί σε κάποιον ανταγωνιστή τους, ενώ η «γιορτή» μεγαλώνει όταν το «θύμα» είναι ο βασικός ανταγωνιστής τους.

Αυτό που ακόμη και σήμερα, εν έτη 2016 και με 6 χρόνια κρίσης στην «πλάτη», δεν έχουν κατανοήσει όσοι επιχειρούν στο εσωτερικό της χώρας είναι ότι το σύγχρονο επιχειρείν προκρίνει την ευγενή άμιλλα και φυσικά τις συνεργασίες και τις συνεργίες μεταξύ ακόμη και «ορκισμένων» εχθρών σε παλαιότερα χρόνια. Η σημερινή εποχή δεν μοιάζει σε τίποτα με ότι ίσχυε, όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά σε όλο το εύρος του επιχειρείν, πριν από 20, 30, 40 και 50 χρόνια.

Η νέα εποχή, ειδικά σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, απαιτεί και νέο μοντέλο management το οποίο πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (και όχι μόνο για να είμαστε δίκαιοι) αγνοούν ή κάνουν πως δεν «βλέπουν» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο με καταστροφικά αποτελέσματα.

Προφανώς και κάτι παραπάνω «βλέπει»το μάνατζμεντ της Mercedes που δεν «βλέπουν» οι άλλοι όπως φυσικά και τα αντίστοιχα της IBM και της Apple που από «ορκισμένοι» εχθροί του παρελθόντος είναι σήμερα στρατηγικοί συνεργάτες.

Για όσους λοιπόν δεν το κατάλαβαν εχθές η Mercedes προσέφερε ένα δωρεάν «μάθημα» επιχειρηματικότητας και μάλιστα από αυτά που διδάσκονται στα πιο φημισμένα σχολεία του κόσμου.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν εχθές (όπως και σήμερα) στα πιο διαβασμένα στo EMEAgr: Απίστευτο «fair play» από τη Mercedes-Benz: Συγχαίρει με καταχωρήσεις και προσφορές για τα 100 της χρόνια την… ανταγωνίστρια BMW!

Προσωπικά εύχομαι και ελπίζω όλοι να πήραμε το μάθημα μας! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ