Δεύτεροι στην απαισιοδοξία παγκοσμίως οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Nielsen, για το το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι πολίτες παγκοσμίως, μετά τους Πορτογάλους, αν και εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι από το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε όλον τον κόσμο, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκα οριακά το πρώτο τρίμηνο του 2013, φτάνοντας τις 93 μονάδες. Στο δείκτη της Nielsen, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας ορίζεται στις 100 μονάδες.

Συγκεκριμένα, 9 στους 10 πολίτες της Ελλάδας ξέρουν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ 8 στους 10 πιστεύουν πως αυτή θα παραταθεί και την επόμενη χρονιά. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων είναι η εργασιακή ασφάλεια (39%) και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας (37%).

Τα χρήματα που τους μένουν μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το 35% τα διαθέτει στην κάλυψη χρεών, ενώ ένα 35% δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Παράλληλα, το 75% λέει ότι έχει περιορίσει τις εξόδους και το 72% επιλέγει πιο φτηνά προϊόντα, τα οποία δηλώνουν (42%) ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ακόμη κι αν βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.

Σε όλον τον πλανήτη, η πιο αισιόδοξη περιοχή είναι η Ασία, καθώς ξεπεράνει οριακά τις 100 μονάδες. Η Ευρώπη παραμένει η πιο απαισιόδοξη ήπειρος, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σταθερή στις 71 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ