Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “νοιάζεται” για τα big data

“Τα big data πρέπει να γίνουν κάτι παραπάνω από μία φράση της μόδας, πρέπει να γίνουν η ‘συνταγή’ για μία ανταγωνιστική Ευρώπη“, ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος του Ψηφιακού Θεματολογίου, Νέιλι Κρους, μιλώντας στο συνέδριο ICT 2013 που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Η Κρους τόνισε ότι το “οικοσύστημα” δεδομένων της Ευρώπης (ερευνητές, κατασκευαστές, πάροχοι κλπα.) είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό κατακερματισμένο και δεν υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή ηγεσία στον τομέα, κάτι που δημιουργεί “επιπλοκές” στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των big data.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις ΗΠΑ, μόνο στον τομέα της Υγείας τα big data φθάνουν σε αξία άνω των 300 δισ. δολαρίων το χρόνο, ενώ από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες big data στον κόσμο οι 17 είναι από τις ΗΠΑ και μόλις οι 2 από την Ευρώπη. Ζήτησε από την Ευρώπη να μην γυρίσει την πλάτη της σε έναν τομέα με 40% ετήσια ανάπτυξη, που δημιουργεί 12πλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με 20 χρόνια πριν και που προσφέρει σε επιχειρήσεις από διάφορους άλλους τομείς αύξηση παραγωγικότητας πάνω από 5%.

“Πάρα πολλές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες δεν αξιοποιούν στο έπακρο τα δεδομένα τους ή τα δεδομένα άλλων. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται”, τόνισε και συμπλήρωσε:

“Μία ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα big data θα ενώσει όλους τους σημαντικούς ‘παίκτες’: ερευνητές, δημιουργούς λογισμικού, venture capitalists, δραστηριότητες εντάσεως δεδομένων. Θα υποστηρίξει νέες έρευνες και καινοτομίες, θα δημιουργήσει ζήτηση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ισχυροποιώντας την Ευρώπη ως έναν παγκόσμιο παίκτη”.

Σημειώνεται ότι στην πιο πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Οκτώβριο, ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν αφορούσε στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για τα big data. Ήδη έχει δημιουργηθεί κοινοτική νομοθεσία που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να “ανοίξουν” τις κυβερνητικές πληροφορίες ώστε να γίνουν πηγή καινοτομίας, ενώ η Ένωση αναμένεται να διαθέσει 90 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια για έρευνα πάνω στα δεδομένα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ