Γιάννης Στουρνάρας: “Tο κλίμα έχει αλλάξει δραστικά”

Η πρώτη “έφοδος” της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τον τετραετή αποκλεισμό, θα γίνει στη βάση της δοκιμής και λάθους, ωστόσο η χώρα αναμένει να χρηματοδοτείται μόνο της  χωρίς βοήθεια το 2016, δήλωσε στο Reuters, χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Το Reuters αναφέρει ότι έπειτα από την  πολυαναμενόμενη συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα εκτιμά ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων εντός των επόμενων τριών μηνών.

“Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε – να εισέλθουμε στις αγορές”, αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας. Όπως λέει ο ίδιος, “το κλίμα έχει αλλάξει δραστικά”.

“Απλά κοιτάξτε τι συνέβη στο Eurogroup. Όλοι νομίζουν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα”, λέει ο κ. Στουρνάρας.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ελλάδα θα εξετάσει και ενδεχόμενη δεύτερη έκδοση ομολόγων εντός του έτους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως αυτό θα γίνει αν κρίνουμε πως οι αγορές είναι κατάλληλες για νέα έκδοση. Ίσως να την επιχειρήσουμε αλλά για τώρα κοιτάζουμε μια διαδικασία που θα βασίζεται στη δοκιμή σωστού και λάθους (trial and error).

“Υπάρχει τεράστια όρεξη ξένων επενδυτών για αυτή την έκδοση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ακόμη ο κ. Στουρνάρας είπε ότι “η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης“.

“Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε νέα χρήματα για τους επόμενους 12 μήνες. Για τους επόμενους 12 υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πάλι ίσως να μην χρειαστούμε επιπλέον χρήματα”, είπε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Reuters επικαλείται δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η επιστροφή στις αγορές θα αφορά πιθανότατα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ