Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Στις 98,2 μονάδες από 94 τον περασμένο μήνα, “σκαρφάλωσε” το οικονομικό κλίμα της χώρας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μάλιστα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) σημείωσε ρεκόρ έτους, με την επόμενη τυψηλότερη να βρίσκεται στις 95,1 μονάδες και να έχει σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Η αύξηση του δείκτη προήλθε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας και από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -2,7 μονάδες στη βιομηχανία, αρκετά πιο πάνω από το -7,3 του Ιουνίου, στις 17,4 μονάδες στον τομέα των υπηρεσιών από 9,0 τον Ιούνιο, στις -1,3 μονάδες στο λιανικό εμπόριο από -3,4 τον Ιούνιο. Ιδιαίτερη άνοδο σημείωσε και ο τομέας των κατασκευών στις -39,7 μονάδες από -55,6 τον Ιούνιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -61,5 μονάδες από -68,8 τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνη παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, καταγράφοντας οριακή αύξηση 111,2 μονάδες έναντι 111,1 του περασμένου μήνα, όταν όμως κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης ESI αυξήθηκε στις 112,1 μονάδες από 111,3 τον Ιούνιο. Αύξηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε από την ελαφρά εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε μόνο στη Γερμανία (+0,6 μονάδες) και την Ολλανδία (+0,3 μονάδες), ενώ μειώθηκε στην Ιταλία (-0,6 μονάδες), τη Γαλλία (-0,7 μονάδες) και την Ισπανία (-0,1 μονάδες).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ