“Βγαίνουμε άμεσα στις αγορές” το μήνυμα της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.

“Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προαναγγέλλει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, για αύριο, Πέμπτη, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές, τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει.

Η έκδοση, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, θα αφορά ποσό έως και 2,5 δισ. ευρώ, και “θα συνιστά μεγάλη επιτυχία εάν το κουπόνι (επιτόκιο) είναι κάτω από 5,3%”, σημείωσε αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

“Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών”, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ. Τάσος Αναστασάτος, ανώτερος οικονομολόγος της Eurobank, σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει ο κ. Αναστασάτος ο οποίος παράλληλα αναφέρει ότι “έχει να κάνει με την ατζέντα και των ίδιων των επενδυτών, αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό σημαίνει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της χώρας”.

“Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την κίνηση που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στους επενδυτές με το περίφημο PSI. Είναι, αν όχι πρωτοφανές, τουλάχιστον εξαιρετικά ασυνήθιστο στα οικονομικά ιστορικά, μια χώρα να μπορεί τόσο σύντομα μετά από μία αθέτηση χρέους να βγαίνει στις αγορές. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό και στο συμβολικό επίπεδο, ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, αλλά και στο πραγματικό επίπεδο, για το λόγο ότι από τα χρήματα, που θα αντλήσει από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, και αυτές που πιθανώς θα ακολουθήσουν, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν για το 2015 και το 2016 και να διαπραγματευθεί έτσι από καλύτερη θέση τη συνέχιση της οικονομικής της πολιτικής. Πιθανώς να προετοιμάσει και την πλήρη έξοδό της στις αγορές μετά το 2016 χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα των ευρωπαίων εταίρων μας”, προσθέτει επίσης ο ο κ. Αναστασάτος.

“Μεγάλη κατάκτηση για την οικονομική πολιτική”, χαρακτηρίζει, από την δική του πλευρά, την επικείμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές για μεσοπρόθεσμο δανεισμό ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης.

“Έπειτα από 4 χρόνια σκληρής προσαρμογής φαίνεται ότι έχουμε φθάσει στο σημείο, όπου οι επενδυτές εμπιστεύονται την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, εμπιστεύονται ότι η πορεία αυτή προσαρμογής θα συνεχιστεί και ότι η οικονομία θα ανακάμψει, με την ανάκαμψη να είναι βιώσιμη”, σημειώνει ο κ. Μασουράκης, δίνοντας παράλληλα εύσημα στα οικονομικά επιτελεία που συνέβαλαν να φτάσει η χώρα στο επίπεδο αυτό.

Ο κ. Μασουράκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το βήμα της εξόδου στις αγορές αποτελεί “ένα ακόμη λιθαράκι σε μια πορεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία θα φέρει μεγαλύτερες επενδύσεις, εισροή κεφαλαίων στην χώρα, επιστροφή καταθέσεων και ομαλοποίηση”.

“Η ανάκαμψη έχει αρχίσει και εμφανίζεται, λέει, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή δανειστήκαμε, που είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, έχει έρθει η ανάκαμψη”, αναφέρει ακόμη ο κ. Μασουράκης.

“Η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει την καλούμενη ‘καμπύλη επιτοκίων’. Να υπάρχουν τιμές αναφοράς για 3,5,7 ετών, που μεταξύ άλλων θα συμβάλει και στη διαδικασία δανεισμού των επιχειρήσεων από το εξωτερικό”, αναφέρει τέλος ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ