Αύξηση μόλις 1,4% της “πράσινης” ενέργειας σε 20 χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας περίπου 1,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η εξάρτηση από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει μεγάλη.

“Συγκρατημένη πρόοδος έχει σημειωθεί από το 1990 σχετικά με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης”, αναφέρεται.

Ειδικότερα, το ποσοστό όσων ζουν χωρίς ηλεκτρικό παγκόσμια μειώθηκε από το 24% στο 17% μέσα σε μία δεκαετία. 1,7 δισ. άτομα απόκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού για την ίδια περίοδο έφτασε τα 1,6 δισ. άτομα.

 Ταυτόχρονα, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση παραμένει πολύ χαμηλότερο από τους στόχους, καθώς το 2010, έφτασε το 18%, παρουσιάζοντας ελάχιστη αύξηση από το 16,6% του 1990.

Τέλος, ενδεικτικό της διαφοράς στην κατανάλωση μεταξύ των χωρών είναι το γεγονός ότι ΗΠΑ και Κίνα καταναλώνουν αθροιστικά το 40% την ενέργειας που παράγεται στον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ