Έρευνα: Οι startups είναι sexy!

της Δώρας ΠΑΥΛΙΔΟΥ*

O τίτλος είναι παραπλανητικός, το παραδέχομαι αν και αληθινός: τώρα τελευταία όλο και περισσότερους ακούω να ασχολούνται με το πώς θα καταφέρουν να κάνουν τη δική τους δουλειά ή καλύτερα τη δική τους startup. Οι εφημερίδες δεν είναι πια ακατάδεχτες στο να φιλοξενήσουν θέματα για “νέους και ελπιδοφόρους επιχειρηματίες” και οι τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώνουν όλο και περισσότερο από το χρόνο τους στο να προβάλουν νέες ιδέες. Η μαγική λέξη: startup. Οσοι παρακολουθούν το χώρο από τη γέννησή του, στην Ελλάδα, γνωρίζουν ότι οι startups δεν είναι ακριβώς sexy και μάλλον θα τον περιέγραφαν ως δύσκολο, απαιτητικό, ψυχοφθόρο, γεμάτο προκλήσεις σε κάθε βήμα του…

Πρόσφατα, σε μία συνάντηση του χώρου, ένας από τους παρευρισκόμενους, διέκοψε το παράπονό μου για τις ασφυκτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μου πει: “Φτάνει με τη γκρίνια. Αυτά είναι τα δεδομένα. Το θέμα είναι τι θα κάνεις με αυτά”.

Ε, λοιπόν, την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Divani Caravel στην αίθουσα “Πέλλα” από νωρίς το πρωί στις 10.00 μέχρι αργά το απόγευμα θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το μυαλό ενός startuper (αλλά και το δικό σου, που ενώ δουλεύεις 09.00-17.00 σε ένα γραφείο, θες να τα βροντήξεις και να φτιάξεις το app που ονειρεύεσαι) στο Συνέδριο “Change Makers: Startup & Innovation. Η άλλη Ελλάδα!“.

Επαγγελματίες του χώρου δέχτηκαν την πρόσκλησή μας να δώσουν ομιλίες, γεμάτες πρακτικές συμβουλές (αφού ολοκληρώσουν θα παραμείνουν στον χώρο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας). Οι εταιρείες που θα βρίσκονται στα παράλληλα συνέδρια της ίδιας μέρας, μας είπαν ότι χρειάζονται προγραμματιστές ή designers κτλ. και έτσι ειδικές φόρμες στις οποίες θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας θα προωθηθούν σε εκείνους που αναζητούν τους επόμενους συνεργάτες τους. Προβλέφθηκε χώρος και για networking με καφέ και κεράσματα (αν και δεν είμαι σίγουρη ότι θα θελήσετε να χάσετε κάποια από τις ομιλίες!).

Τι θα μοιραστούν μαζί μας οι προσκεκλημένοι ομιλητές
Πολύ προσεκτικά, επιλέξαμε τόσο τα πρωινά working sessions όσο και τις τέσσερις ενότητες του μεσημεριού. Νωρίς-νωρίς από τις 10.00, μάθε πώς: θα ακούς και θα ανταποκρίνεσαι άμεσα και αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεσαι, ποια είναι τα χρήσιμα και πρακτικά εργαλεία χαμηλού κόστους που βοηθούν στην καλύτερη απεικόνιση της ιδέας σου, ποιες οι βέλτιστες πρακτικές για go-to-market, co-financing (JVs, Licensing, etc) και συνεργατικών διαδικασιών (partnerships, referral agreements, etc); Εχεις τον επιχειρηματία απέναντί σου. Εκανες τα απαραίτητα βήματα πριν συναντήσεις τα… “λεφτά” του; Και πώς θα γίνει η ιδέα σου, υλικό κατάλληλο για να… startup;

Παράλληλα, στις λίγες ώρες που θα διαρκέσει το Συνέδριο (13.00-17.00), καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τους πιο επιτυχημένους αλλά και τους πιο ακομπλεξάριστους ανθρώπους του χώρου, που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις αποτυχίες και τα λάθη τους (υπάρχει και η σχετική ενότητα “Είναι η Αποτυχία προαπαιτούμενο για την Επιτυχία;”), την εμπειρία τους από το να δουλεύουν μαζί με άλλους (“Δουλεύουμε. Μαζί; Και;”), όλα όσα έμαθαν από το “ταξίδι” της εταιρείας τους στο εξωτερικό (“Μένω Ελλάδα, κοιτάΖω έξω”) αλλά και φυσικά τη σχέση τους με τα χρήματα: Είναι τελικά τα λεφτά το ζητούμενο; Και είναι όντως αυτό που λείπει από μία εταιρεία (“Λεφτά. Fund ή φασούλι το φασούλι;”);

Ο Τάσος Παγκάκης θα ανοίξει τη συνεδριακή ενότητα (η σχετική αρθρογραφία του μας εμπνέει καθημερινά) και ο Μανώλης Πρίντζος του Hellenic Initiative θα την κλείσει, με τα αναγκαία συμπεράσματα. Με γρήγορες 8λεπτες ομιλίες θα τοποθετηθούν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, που τα έχουν καταφέρει σε ό,τι έχουν προσπαθήσει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα αλλά και όσοι απέτυχαν, γιατί όχι; Βασικό κριτήριο για την επιλογή των ομιλητών είναι η συνεχής διάθεσή τους για προσφορά στην κοινότητα των startups.

Μαζί μας θα είναι ο CEO του VC του Ομίλου Πειραιώς Λουκάς Πηλίτσης, η business coach Λήδα Καράμπελα, ο Eric Parks, ο Απόστολος Αποστολάκης, ο Φώτης Αντωνόπουλος, η δικηγόρος Νάγια Αντωνίου, o entrepreneur Αλέξανδρος Παγίδας, ο Τάσος Φλάμπουρας (Aventurine), Σαμ Σαλτιέλ (Coho), Θάνος Κοσμίδης (Found.ation), Ελευθέριος Κοσμάς (Hackerspace και Μοzilla spaces), Αλέξης Πανταζής (Hellas Direct), Μανώλης Λαμπόβας (HePIS), Φάνης Κουτουβέλης (Intale), Χαράλαμπος – Φίλιππος Ιωσηφίδης (IotaOmega Ventures), Αλέξανδρος Ρούστας (IQbility), Γρηγόρης Ζωντανός (Locish), Γιώργος Κασσελάκης (Openfund), Αννα-Μαρία Πούλη (Orange Grove), Κώστας Αρκάδας (ParkAround), Σαράντης Κατσίκης (τουρκικό Skroutz), Σπύρος Πολυκανδριώτης και Μιχάλης Μουλάκης (Supergiftme), Σταύρος Μεσσήνης (The Cube Athens), Αργύρης Μπεντίλας (Total Eclipse), Γιάννης Δοξαράς (Warply) και Πάνος Παπαδόπουλος (Βugsense).

Η σειρά με την οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές είναι τυχαία, η πορεία και η σταθερότητά τους στο χώρο όχι.

Τα πάνελ θα συντονίσουν ο Διευθυντής του ALBA Hub for Enterprise and Development Αλέξης Κομσέλης, η Μαριλού Τζεμπελίκου (Sidebar Monitor), και η υποφαινόμενη (επίσης δημοσιογράφος).

Υ.Γ.: Το Medium μου τα χαλάει. Λέει ότι οι startups (δεν) είναι sexy. Όμως η παρένθεση μη σας πτοεί. Ραντεβού την Τετάρτη στο Divani στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα “Πέλλα” και θα δείτε!

*Η Δώρα Παυλίδου είναι δημοσιόγραφος και υπεύθυνη διοργάνωσης της ενότητας “Change Makers: Startup & Innovation. Η άλλη Ελλάδα!” που διεξάγεται στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου Infocom. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ