Web Summit: Elon Musk, Spotify, Hailo, Dropbox και οι δύο καλύτερες startups της διοργάνωσης

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ, από το Δουβλίνο

Με τον “ζωντανό θρύλο” της σύγχρονης, καινοτομικής επιχειρηματικότητας Elon Musk (τον οποίο ο ιδρυτής του Web Summit Paddy Cosgrave προανήγγειλε ως τον Iron Man του πραγματικού κόσμου), ιδρυτή του PayPal, της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors και της εταιρείας διαστημικών ταξιδίων SpaceX, ολοκληρώθηκε η φετινή διοργάνωση του Web Summit στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Ο Musk ανέβηκε στην σκηνή μαζί με τον Shervin Pishevar, γενικό διευθυντή και συνιδρυτή της Sherpa Ventures, και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Enda Kenny, προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του τεχνολογικού επιχειρείν.

Ο Kenny τόνισε ότι είναι τιμή για την Ιρλανδία να φιλοξενεί στο συνέδριο δύο μεγάλους καινοτόμους όπως ο Musk και ο Pishevar, ενώ χαριτολογώντας τους ζήτησε να ξαναγύρισουν στη χώρα και να τη βοηθήσουν να αναπτύξει το οικοσύστημα καινοτομίας που καλλιεργεί.

Ο Musk μιλώντας για την SpaceX, την χαρακτήρισε ως τη συνέχεια του Apollo, του προγράμματος των ΗΠΑ για την αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι, και τόνισε πως το όραμα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας στα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας βάσης και την αποστολή ανθρώπων στον Άρη. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε ακόμη πολλά προβλήματα στη Γη, τόνισε, αλλά το μέλλον διαγράφεται συναρπαστικό και γεμάτο δυνατότητες έμπνευσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η χώρα προκειμένου να αναδειχθεί σε μία νέα “δύναμη” του τεχνολογικού επιχειρείν της Ευρώπης και ερωτώμενος ο Musk τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η Ιρλανδία θα πρέπει να εστιάσει στο ταλέντο της χώρας και σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα της τεχνολογίας στον οποίο θέλει να καθιερωθεί ως ηγέτιδα, καθώς επίσης και στην υποστήριξη των εταιρειών από την κυβέρνηση με ευνοϊκές ρυθμίσεις και φορολογικό καθεστώς.

Η συνάντηση επί σκηνής του Musk με τον Kenny (οι οποίοι έθφασαν στο χώρο της διοργάνωσης με ένααυτοκίνητο της Tesla Motors, με τον Musk στη θέση του οδηγού και τον Kenny στη θέση του συνοδηγού) ήταν αναμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός της δεύτερης ημέρας του Web Summit, η οποία περιελάμβανε ωστόσο και άλλες ενδιαφέρουσες στιγμές.

 web summit alphaville

Οι διαγωνισμοί pitching του Web Summit ολοκληρώθηκαν με νικητές στην κατηγορία Alpha την εταιρεία Placemeter (η οποία χρησιμοποιώντας big data επιτρέπει στους θαμώνες ενός μπαρ ή ενός εστιατορίου να βλέπουν πόσος κόσμος υπάρχει εκεί, πόσο μεγάλη είναι η ουρά και πόσος κόσμος αναμένεται να υπάρχει στο κατάστημα τις επόμενες ώρες) και στην κατηγορία Beta την εταιρεία import.io (η οποία με στόχο να καταστήσει τη δύναμη των δεδομένων διαθέσιμη σε όλους έχει αναπτύξει μία εφαρμογή που επιτρέπει στον κάθε έναν να μετατρέψει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει μία ιστοσελίδα σε έναν πίνακα από δεδομένα ή σε ένα API μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται να γράψει κώδικα).

Από τα υπόλοιπα πάνελς ξεχώρισε στην σκηνή του Digital Marketing η παρουσίαση του διευθυντή πωλήσεων της Spotify για τη Μεγάλη Βρετανία Adam Williams, ο οποίος παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για τη μουσική: Ρυθμίζει τη διάθεση, διασυνδέει και δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, παρακινεί τους ανθρώπους να εκτελέσουν καλύτερα τις καθημερινές τους λειτουργίες, διασκεδάζει και αποσπά την προσοχή και υποστηρίζει και ενισχύει τις εμπειρίες.

web summit spotify

Επίσης, παρουσίασε τις δυνατότητες μάρκετινγκ που παρέχει η πλατφόρμα προσφέροντας, εκτός από την οπτική προβολή του συνεργάτη μέσα από την πλατφόρμα του Spotify, τη δυνατότητα ηχητικών διαφημιστικών campaigns που προσελκύουν και εμπλέκουν περισσότερο τους ακροατές.

Μεγάλη προσέλευση απέσπασαν και δύο πάνελ σχετικά με την κλιμάκωση μίας startup εταιρείας από τοπικό σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις στρατηγικές exit μίας εταιρείας.

Στο πρώτο, ο Jay Bregman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hailo, εξήγησε πώς η εταιρεία ξεκινώντας από το Λονδίνο έφθασε να έχει παρουσία σε 13 πόλεις σήμερα και τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές της εταιρείας “φοβούνταν” την προοπτική του ανοίγματος της Hailo στις ΗΠΑ, ωστόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους της εταιρείας ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη.

Στο δεύτερο ο επικεφαλής τεχνολογικού ρεπορτάζ της Wall Street Journal, Ben Rooney, συζήτησε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Dropbox, Drew Houston, ο οποίος ρωτήθηκε πότε θα έλθει η δημόσια εγγραφή σε χρηματιστήριο της εταιρείας, απαντώντας πως αναπόφευκτα αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά όχι άμεσα. Μία IPO είναι σημαντική, τόνισε, όταν χρειάζεσαι τα κεφάλαια που μπορείς να αντλήσεις από αυτήν, σε άλλη περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος “πονοκέφαλος”.

web summit exhibition2

Μεγάλη, τέλος, “αίσθηση” προκάλεσε (όχι μόνο στους παρευρισκόμενους, αλλά και στον διεθνή Τύπο που παρακολούθησε τη διοργάνωση) η ομιλία του Richard Stallman, ιδρυτή του Free Software Foundation, ο οποίος χαρακτήρισε τα social media και τις μηχανές αναζήτησης ως τερατώδεις μηχανισμούς παρακολούθησης των χρηστών. Δεν είμαστε χρήστες του Facebook, το Facebook χρησιμοποιεί εμάς, ήταν μία χαρακτηριστική του φράση. Τόνισε ότι όλες οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, από τα smartphones μέχρι τις πιστωτικές κάρτες κάνουν κατάχρηση της παρακολούθησης των χρηστών και αυτός είναι ο λόγος που δεν τις χρησιμοποιεί, καθώς δεν θέλει μία βάση δεδομένων να γνωρίζει πού βρίσκεται ή τι αγοράζει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ