Vodafone – HOL: Μετά το deal τί;

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Η εξαγορά της HOL από τη Vodafone ήταν το πιο “σίγουρο” deal που “έπαιζε” (εδώ και χρόνια μάλιστα) στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, και ο μόνος λόγος που δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ήταν οι δανειακές υποχρεώσεις της HOL, που ξεπερνάνε σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που η Vodafone αποφάσισε να αναλάβει και αυτό το κόστος, οι εξελίξεις κύλησαν πολύ γρήγορα, με συνέπεια πριν λίγες ημέρες να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία μεταξύ της Vodafone και της Intracom για τη HOL.

Ο στόχος της Vodafone με τη συγκεκριμένη εξαγορά είναι σαφής, και έχει να κάνει με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών από εκείνη (σταθερή – κινητή τηλεφωνία, πρόσβαση στο internet και υπηρεσίες συνδρομητικού περιεχομένου).

Ταυτόχρονα όμως θέλει να βρίσκεται και στην ίδια διαπραγματευτική θέση αναφορικά με την “εκκρεμότητα” της εξαγοράς της Forthnet, για την οποία έχει καταθέσει κοινή πρόταση εξαγοράς, μαζί με τη Wind Ελλάδας.

Οι επόμενοι μήνες του 2014 αναμένονται αρκετά “θερμοί” στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, μιας και το πού θα καταλήξει η Forthnet θα καθορίσει και τις νέες ισορροπίες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει επίσης υποβάλλει πρόταση εξαγοράς στη Forthnet, μόνο που στην περίπτωση αυτή η πρόταση αφορά μόνο στο τμήμα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova, πρόταση που εάν οι Άραβες μεγαλομέτοχοι της Forthnet κάνουν δεκτή, ο ΟΤΕ θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη σημαντικό μερίδιο και μα την ΟΤΕ TV.

Οι επόμενοι μήνες θα σημάνουν όμως και τη σημαντική “ελάφρυνση” της τσέπης των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παιχτών, και ιδιαίτερα της Vodafone, η οποία εκτός από τα 72,7 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να δώσει στην Intracom για το μερίδιό της στη HOL, θα πρέπει να αναλάβει και τις δανειακές υποχρεώσεις της τελευταίας (που, όπως είπαμε, ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ), αλλά και να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία για το ψηφιακό μέρισμα, όπου η Πολιτεία περιμένει να εισπράξει ένα ποσό που δε θα είναι μικρότερο από τα 309 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει τις σχετικές “γκρίνιες” στους παρόχους, οι οποίοι περίμεναν το συγκεκριμένο ποσό αρκετά μικρότερο.

Επιπλέον, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τους Άραβες μεγαλομετόχους της Forthnet η πρόταση εξαγοράς των Vodafone – Wind, η Vodafone θα κληθεί να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη για να καλύψει (από κοινού με τη Wind) ένα τίμημα που μπορεί να φτάσει και τα 210 εκατ. ευρώ. Πολλά τα λεφτά για την ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα…

Από την άλλη πλευρά, η Wind φέρεται να “ψάχνεται” για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ, καθώς οι μέτοχοί της κάλυψαν μεν τις μέχρι σήμερα δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, αλλά πιθανότατα προτιμούν τη συγκεκριμένη λύση για τη χρηματοδότηση των περαιτέρω επενδυτικών ενεργειών της εταιρείας.

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά λέει ότι εάν οι Vodafone και Wind δεν είχαν πάρει ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από τους Άραβες της Emirates International Telecommunications για την αποδοχή της δικής τους πρότασης εξαγοράς για τη Forthnet, η μεν Vodafone δε θα είχε προχωρήσει στην εξαγορά της HOL και η δε Wind δε θα κοίταζε για σύναψη ομολογιακού δανείου.

Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί, καθώς οι Άραβες δε δείχνουν κανένα σημάδι βιασύνης, και γιατί να δείξουν άλλωστε, όταν βλέπουν το ενδιαφέρον για τη Forthnet να αυξάνεται, και εμπράκτως πλέον…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ