Tripinview: 16.000 χλμ. ελληνικών ακτογραμμών σε ένα διαδραστικό χάρτη

Με στόχο να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία sites τουρισμού σε όλο τον κόσμο και με όραμα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος σχεδιάζει τα ταξίδια του σε παραλιακούς προορισμούς παρουσιάστηκε και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Τύπου η διαδικτυακή πλατφόρμα Tripinview, η οποία με ίδια, κατατεθειμένη για πατέντα στις ΗΠΑ τεχνολογία παρουσιάζει με έναν μοναδικό τρόπο τα 16.000 χλμ. ελληνικών ακτογραμμών μέσα από φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Κάθε φωτογραφία ή βίντεο είναι πλήρως γεωδαιτημένο, παρουσιάζεται δηλαδή πάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη επιτρέποντας στους χρήστες να μεταβούν άμεσα σε όποιο σημείο της ακτογραμμής επιθυμούν.

Συνολικά, αυτή την στιγμή μέσω της πλατφόρμας παρουσιάζονται συνολικά 15.500 χλμ. ελληνικών ακτογραμμών, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν προστεθεί οι ακτογραμμές της Αττικής και 4 νησιά των Κυκλάδων που υπολείπονται, συμπληρώνοντας το σύνολο των ελληνικών ακτογραμμών. Μέσα από αεροφωτογραφίσεις και αεροκινηματογραφίσεις, το Tripinview έχει καταγράψει 200.000 φωτογραφίες και 120 ώρες βίντεο, ενώ στην πλατφόρμα παρουσιάζονται με πληροφορίες και αξιολογήσεις 1.600 παραλίες, όλες οι μαρίνες και 200 αγκυροβόλια της Ελλάδος.

Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν άλμπουμς με τις αγαπημένες τους φωτογραφίες ή τοποθεσίες, να τις διαμοιράσουν στα κοινωνικά δίκτυα με τους φίλους τους και να κρατήσουν σημειώσεις για ιδέες διακοπών μέσω της πλατφόρμας.

tripinview navagio 454

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση η εταιρεία Geotag Aeroview, που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται την πλατφόρμα, χρειάστηκε να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες και τρόπους διαχείρισης του υλικού, προκειμένου να παρουσιάσει ταυτόχρονα πάνω στο διαδραστικό χάρτη φωτογραφίες, βίντεο (οπτικό περιεχόμενο) και πληροφορία. Η τεχνολογία που ανεπτύχθη ονομάστηκε Convico και έχει κατατεθεί για πατέντα στις ΗΠΑ.

Πέραν της αισθητικής λειτουργίας και της δυνατότητας που προσφέρει στους τουρίστες να γνωρίσουν από κοντά τις ελληνικές ακρογιαλιές και να τις επιλέξουν ως ταξιδιωτικό προορισμό, το Tripinview δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού – ξεκινώντας από τους ξενοδόχους – που δραστηριοποιούνται πάνω ή κοντά στις απεικονιζόμενες περιοχές να “καρφιτσώσουν” πάνω στις εικόνες την επιχείρησή τους, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες τους ή πραγματοποιώντας κρατήσεις απευθείας μέσω της πλατφόρμας.

Η καταγραφή των ελληνικών ακτογραμμών είναι ουσιαστικά το πιλοτικό πρότζεκτ της εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο μέχρι το 2015 να εξυπηρετεί οπτικά το 85% του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος, φωτογραφίζοντας και γεωδαιτόντας 300.000 χλμ. ακτογραμμών. Όπως αναφέρθηκε, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει μετά τον Οκτώβριο την μεσογειακή Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Τουρκία, κλπα.), στη συνέχεια την Καραϊβική, και αργότερα άλλους, λιγότερο δημοφιλής, καλοκαιρινούς προορισμούς.

Όπως σημειώθηκε, η ιδέα και η υλοποίησή της έχει ήδη λάβει πολύ θετική ανταπόκριση: συμμετείχε στην πρόσφατη έκθεση του ΕΟΤ για τον ελληνικό τουρισμό στη Μόσχα, όπου σημαντικοί Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες δήλωσαν ενθουσιασμένοι, καθώς έχοντας ουσιαστικώς την Ελλάδα “στο χέρι τους” μπορούν με ευκολία να παρουσιάζουν και να κλείνουν τουριστικά πακέτα προς τη χώρα. Αντίστοιχο “θερμό” ενδιαφέρον υπάρχει και από μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει το υλικό της Tripinview για την τουριστική εφαρμογή που έχει αναπτύξει.

tripinview kastellorizo 454

Η ανάπτυξη του προϊόντος έχει μέχρι στιγμής, όπως αναφέρθηκε, χρηματοδοτηθεί πλήρως από ίδια κεφάλαια, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών για την ολοκλήρωση των 22.000 χλμ. της μεσογειακής Ευρώπης και την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της.

Στο επιχειρηματικό μοντέλο της πλατφόρμας, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνονται πολλαπλές ροές εσόδων, όπως οι προβεβλημένες καταχωρήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού, προβεβλημένες φωτογραφίες περιοχών ή χωρών που φιλοξενούνται, προβεβλημένη φωτογραφία στην αρχική σελίδα, διάθεση του υλικού σε άλλες εταιρείες ή εφαρμογές κλπα.

Η πλατφόρμα διατίθεται στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα “μιλάει” και τις υπόλοιπες σημαντικές γλώσσες, όπως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά κλπα., ενώ στην αμέσως επόμενη “φουρνιά” αναμένεται να βρίσκονται και τα κινεζικά.

Η ιδρυτική ομάδα της Tripinview περιλαμβάνει τους Αχιλλέα Χατζηνίκο (ιδρυτή της “ιστορικής” εταιρείας τεχνολογίας Computer Logic) και Βαγγέλη Κασσιμάτη και στελέχη της οι: Αμαραντίδης Βασίλης, Δημητρακόπουλος Τάκης, Καπή Νάντια, Παπαβασιλείου Βασίλης, Τσακιρίδης Φίλιππος, Χανιώτης Γιάννης, Χατζηνίκος Αχιλλέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ