To MIT δημιούργησε το πρώτο “έξυπνο” ιατρικό επίθεμα

To ιατρικό επίθεμα (γνωστό και ως τσιρότο ή “band-aid” στην αγγλική), φαίνεται πως επανεφηύρε το ΜΙΤ, δημιουργώντας έναν ειδικό υδροζελέ μέσα στον οποίο υπάρχουναισθητήρες θερμοκρασίας, LED και “ρεζερβουάρ” φαρμάκων. 

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: το επίθεμα τοποθετείται στον ασθενή, αντιλαμβάνεται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και ανάλογα με την περίπτωση, χορηγεί την απαιτούμενη δοσολογία φαρμάκου.

Είναι δε αρκετά ελαστικό και εύκαμπτο, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χωρίς να προκληθεί ζημιά. Όταν κάτι δεν πάει καλά ή το φάρμακο χρειάζεταιαναπλήρωση, τα LED αναβοσβήνουν, προειδοποιώντας το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό για τηναντικατάσταση του.

“Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και δύναται να τοποθετηθεί σε επιφάνειες όπως η σιλικόνη, το αλουμίνιο, ο χρυσός ή και στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, αναλαμβάνοντας ακόμα και το ρόλο ενός ανιχνευτή γλυκόζης” μας διαβεβαιώνει ο Xuanhe Zhao, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ.

Το ειδικό, εξελιγμένο, επίθεμα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, καθώς δοκιμάζονται διαφορετικά βιοσυμβατά υλικά, προκειμένου να βρεθεί η καταλληλότερη και ανθεκτικότερη δομή.

Πηγή: allCONNECTED.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ