Tα εργαστήρια της Intel βλέπουν στο μέλλον

Φώτα αυτοκινήτων που σώζουν ζωές, εντυπωσιακές οθόνες που επιτρέπουν στις φωτογραφίες να διηγούνται ιστορίες, προσωποποιημένες εμπειρίες αγορών.

Τα προηγούμενα αποτελούν μερικές μόνο από τις καινοτομίες που παρουσιάσε η Intel στις 25 Ιουνίου, στην 11η ετήσια εκδήλωση Research@Intel, μια επίδειξη των πλέον καινοτόμων νέων ερευνητικών έργων που προέρχονται από εσωτερικές δράσεις της Intel ή τη συνεργασία της με άλλους ερευνητικούς φορείς. Ο Justin Rattner, chief technology officer της Intel κύρηξε την έναρξη της εκδήλωσης σημειώνοντας μερικά από τα 20 καινοτόμα projects που παρουσιάζονται.

Ολοκληρώνοντας τις εσωτερικές ερευνητικές προσπάθειες της Intel, τα εργαστήρια της Intel τα τελευταία δύο χρόνια ανέπτυξαν ένα μοναδικό μοντέλο άμεσης συνεργασίας με κορυφαίους ερευνητές στον ακαδημαϊκό χώρο, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο επτά κέντρων επιστήμης και τεχνολογίας (ISTCs) και έξι ερευνητικών ινστιτούτων (Intel Collaborative Research Insitutes, ICRIs).

Κάθε κέντρο έχει δημιουργήσει μια δική του κοινότητα ερευνητών, για να προάγει μεταξύ άλλων τις υπολογιστικές δυνατότητες σε embedded λύσεις, τεχνολογίες cloud και ασφάλειας.  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μερικές από τις πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες των κέντρων αυτών μαζί με εκείνες των εσωτερικών εργαστηρίων της Intel, σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στο επίπεδο τεχνολογιών visual και context-aware computing, καθώς και η σημαντική πρόοδος σε τομείς όπως οι τεχνολογίες big data.

“Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών μας πραγματοποιείται από τους δικούς μας ερευνητές, αλλά είμαστε χαρούμενοι με την ποιότητα και τον όγκο της έρευνας που προέρχεται από τα κέντρα ISTC και ICRI”, ανέφερε ο J. Rattner. “Είναι εξαιρετικά σπουδαίο το γεγονός ότι, η έρευνα σε αυτές τις συμπράξεις πραγματοποιείται με ένα μοντέλο open IP το οποίο δεν οφελεί μόνο την Intel και τους ερευνητές, αλλά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και την κοινωνία ευρύτερα”.

Οι επιδείξεις του Research@Intel
Οι επιδείξεις της εκδήλωσης Research@Intel στεγάζονται σε 4 διαφορετικές ζώνες. Οι ζώνες αυτές περιλαμβάνουν:

Βελτίωση της καθημερινής ζωής: Ανάπτυξη εμπειριών που απλοποιούν, βελτιώνουν και εμπλουτίζουν τη ζωή των ανθρώπων. Η έρευνα αυτή στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοούν, να εκφράζονται και να είναι ελεύθεροι. Μια επίδειξη με τίτλο “Be Meaningful” χρησιμοποιώντας τεχνολογίες “Self  Edge Technology – SET” συμβάλλει στην ανίχνευση της παρουσίας κάποιου σε ένα κατάστημα και στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής, προσωποποιημένης εμπειρίας αγορών. Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο χρειάζεται ένα φίλτρο αέρα, η τεχνολογία SET μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σχετικά δεδομένα για συντήρηση του αυτοκινήτου ώστε να κινητοποιήσει το χρήστη για την ανάγκη αγοράς ενός συγκεκριμένου φίλτρου κατά την είσοδό του σε ένα κατάστημα ανταλλακτικών. Εάν κάποιος έχει αλλεργία σε κάποια τροφή, η τεχνολογία SET μπορεί να ενημερώσει για τα σχετικά επικίνδυνα προϊόντα. Εάν κάποιος σχεδιάζει να μαγειρέψει ένα δείπνο με σολωμό, η τεχνολογία SET μπορεί να προτείνει το σχετικό κρασί που μπορεί να συνοδεύει ιδανικά το φαγητό.

Intel_Research_bΗ κοινωνία των δεδομένων: Απελευθερώνοντας την ισχύ των δεδομένων για όλους. Παράλληλα με τη συνέχιση της έρευνας για την αξιοποίηση των big data από τις επιχειρήσεις, τα εργαστήρια της Intel αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξερεύνηση της μετάδοσης σημαντικών δεδομένων μεταξύ ανθρώπων.Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για την προσαρμογή των ψηφιακών υποδομών ώστε να επιτρέψουν την καλύτερη συλλογή, μετακίνηση και εργασία με ψηφιακές πληροφορίες με τρόπο πιο απλό και πιο αποτελεσματικό. Στην επίδειξη με τίτλο “Vibrant Data communities” ερευνητές των εργαστηρίων Intel, συνδυάζουν δημόσια και ιδιωτικά δεδομένα με αλγορίθμους context-aware για τον εντοπισμό και την παρουσίαση πληροφοριών σημαντικής αξίας. Για παράδειγμα, αισθητήρες ποιότητας αέρα σε μια γειτονιά μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αποφύγει συγκεκριμένα σημεία στη διαδρομή σε περιόδους αλλεργιών.

Ευφυΐα παντού: Καινοτομίες που μετασχηματίζουν άψυχα αντικείμενα προσθέτοντας δυνατότητες αντίληψης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε βιώσιμες και πιο έξυπνες εμπειρίες στην καθημερινότητα. Στη σχετική επίδειξη, ερευνητές που εργάζονται σε εύχρηστα εργαλεία για την αυτοματοποίηση συμβάντων με υφιστάμενους αισθητήρες επιδεικνύουν τρόπους ώστε μια κατοικία να ανταποκρίνεται καλύτερα στα διάφορα συμβάντα και στις ανάγκες των κατοίκων της. Κατά την επίδειξη παρουσιάζεται η ευκολία σύνδεσης μιας web camera με ένα ηχητικό σύστημα, για να λειτουργήσουν ως σύστημα ασφαλείας και η σύνδεση μιας κάμερας που αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά ενός βρέφους στην κούνια του με ένα σύστημα αφύπνισης στο υπνοδωμάτιο των γονέων λειτουργώντας ως baby monitor.

Θεμελιώδης τεχνολογία: Δομικά τεχνολογικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται κυκλώματα, αρχιτεκτονική και λογισμικό που αποτελούν τη βάση για όλες τις παραπάνω περιοχές. Για παράδειγμα, η επίδειξη “Protecting Sensor Data” δείχνει τη χρήση hardware και software της Intel για την αποφυγή κακόβουλων επιθέσεων και πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες που καταγράφονται από κάμερες, μικρόφωνα και συστήματα GPS που βρίσκονται σε φορητές συσκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ