Startupbootcamp HighTechXL Demo Day: Οι ελληνικές AquAsZero και Think Silicon “μπροστά” σε 700 επενδυτές

Σήμερα, Παρασκευή, ολοκληρώθηκε το πρώτο investor demo day του Startupbootcamp HighTechXL, του επιταχυντή για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Εκεί παρουσίασαν και δύο ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι AquAsZero και η Think Silicon.

“Δείτε” τις ελληνικές startup που “μπήκαν” στο Startbootcamp

Επτά από τις εννέα εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασαν προϊόντα που στοχέουν στην βελτίωση της πρόσβασης των ανθρώπων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ουσιωδών πόρων, όπως καθαρό νερό και ενέργεια. Οι μισές από τις εταιρείες έχουν ήδη λάβει προσφορές από επενδυτές πριν από το Demo Day, συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδική έμφαση υπήρξε στην καθαριότητα του νερού από 2 εταιρείες, την Watly και την AquAszero, που αντιμετώπισαν το θέμα αναπτύσσοντας συστήματα καθαρισμού βασιζόμενα στην ηλιακή ενέργεια και σε ένα έξυπνο φίλτρο που απομακρύνει το αρσενικό από το νερό αντίστοιχα. Το AquAszero είναι ένα Ελληνικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η AquAsZero ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της ότι διαπραγματεύεται συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας για την παραγωγή φίλτρων καθαρισμού 200 τόνων νερού από αρσενικό.

startbootcamp hightechxl demo day aquaszero loufakis

Η εταιρία Sensus Energy έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο κύκλωμα για να βελτιστοποιεί την απόδοση των φωτοβολταικών συστημάτων, όταν αυτά είναι υπο σκιά. Καθαρή ενέργεια χρησιμοποιείται επίσης από την Ισπανική Green Earth Aerogels, που έχει δημιουργήσει το πλέον προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον μονωτικό υλικό.

Οι τεχνολογίες υγείας αποτέλεσαν ένα ακόμα σημαντικό θέμα του Demo Day. Τρεις από τις ομάδες έχουν δημιουργήσει τεχνολογίες που βοηθούν την ακρίβεια της ιατρικής έρευνας. Η εταιρεία Mint Solutions αντιμετωπίζει τα λάθη στην εκτέλεση των ιατρικών συνταγών, η εταιρεία Prospero από τη Γερμανία έχει κατασκευάσει ένα εργαλείο που βοηθά στην έρευνα νέων προσωποποιημένων θεραπειών, ενώ η Ολλανδική Ingeny μια επαναστατική συσκευή για την γρήγορη ανάλυση του DNA.

Στην “καρδιά” του Startupbootcamp οι ελληνικές high-tech startups

Το Demo Day επικεντρώθηκε επίσης και στην δημιουργία τεχνολογιών που εξοικονομούν ενέργεια. Η Ολλανδική Proxible έχει κατασκευάσει έναν αισθητήρα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που επιτρέπει την αλληλεπίδραση του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο, μηχανιμάτων με εφαρμογές και κινητά τηλέφωνα. Και η ελληνική Think Silicon, έχει κατασκευάσει την πρώτη Graphical Process Unit (GPU) για φορητές συσκευές που υποστηρίζει πλήρως την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει καλύτερη απόδοση της GPU ενώ την ίδια στιγμή καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια.

startbootcamp hightechxl demo day think silicon

Όλες οι ομάδες του Startupbootcamp HighTechXL παρουσίασαν τις τεχνολογίες τους σε ένα κοινό από 700 επενδυτές (Venture Capitalists και ιδιώτες) από διαφορετικές χώρες, όπως η Ινδία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ελλάδα και Ολλανδία. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν fund που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 3 δισεκατομμύρiα ευρώ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Jan Hommen, Πρόεδρος του ΔΣ του Braband Development Agency.

Οι ιδρυτές του προγράμματος επιτάχυνσης ανακοίνωσαν την δέσμευση τους να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της θέσης του Eindhoven ως της πρωτεύουσας της Υψηλής Τεχνολογίας στην Ευρώπη. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης και η έναρξη του HighTechXL|Fund, ενός Fund 100 εκατομμυρίων ευρώ για startups στο χώρο υψηλής τεχνολογίας, αλλά και του HighTechXL|Plaza, ενός χώρου γραφείων για startups στο High Tech Campus

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Financial Times παρουσίασαν το Eindhoven ως μια από τις 3 καλύτερες πόλεις για επενδύσεις στην Ευρώπη. Καθώς το Eindhoven ονομάστηκε από το Forbes ως η πιο καινοτόμος πόλη του κόσμου το 2013 και μια από τις καλύτερες 7 πόλεις για startups από το Fortune, δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτός ο κόμβος υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται στο High Tech Campus. Η επιτυχία του προγράμματος επιτάχυνσης έρχεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των ιδρυτών και των υποστηρικτών του.

Ο Patrick Gabriëls της EY, και συνιδρυτής του Startupbootcapm HighTechXL δήλωσε: “Τα startups δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο διεθνές δίκτυθο και σίγουρα δεν διαθέτουν τμήματα να τα υποστηρίξουν με χρηματοοικονομικές συμβουλές ή με συμβουλές στο marketing. Αυτός είναι ο λόγος που το DEC και η EY ξεκίνησαν το πρόγραμμα σε αυτή την περιοχή. Σαν EY πιστεύουμε πως δεν πρέπει να βοηθάμε μόνο τις ήδη επιτυχημένες εταιρίες αλλά και αυτές που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους προς την επιτυχία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ