Public Startup Crash-Courses by EMEAgr #03: “Πώς βλέπουμε ότι μία startup είναι κατάλληλη για VC επένδυση” (EMEATV)

Ένα εντατικό “μάθημα” για όσες startups αναζητούν επένδυση διοργάνωσαν το επιχειρηματικό ενημερωτικό πόρταλ EMEA.gr και η αλυσίδα καταστημάτων Public, φιλοξενώντας τον επικεφαλής του Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς, Λουκά Πηλίτση.

Μέσα από την τετραετή εμπειρία ως διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Equity Advisors, αλλά και από την εικοσαετή του εμπειρία σε ΗΠΑ και Βρετανία, ο Λ. Πηλίτσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα ομάδων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να μεταφέρει στους παριστάμενους τον τρόπο λειτουργίας ενός επενδυτικού ταμείου και τις “απαιτήσεις” από μία startup εταιρεία.

Όπως τόνισε ο Λ. Πηλίτσης, οι επενδυτές δεν είναι “καρχαρίες”, αλλά επενδύουν στο όραμα και τις δυνατότητες της ομάδας πίσω από μία εταιρεία και όχι απλώς στην επιχειρηματική τους ιδέα, βοηθώντας τους να αναπτυχθούν περισσότερο. Ο Λ. Πηλίτσης ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν καλές startup ομάδες, είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες, ωστόσο τόνισε ότι δεν αποτελούν όλες οι εταιρείες κατάλληλες περιπτώσεις για επένδυση.

Παρακολουθήστε σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Λουκά Πηλίτση από το EMEATV:

Μία εταιρεία που αναζητά VC επένδυση είναι έτοιμη για να την λάβει όταν μπορεί να παρουσιάσει γραμμική απόδοση μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, έχει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με εταιρείες με αντίστοιχο προϊόν, γνωρίζει πολύ καλά την αγορά και τον ανταγωνισμό της και παρουσιάζει αφοσίωση στην ιδέα της και στις πολλές ώρες εργασίας που χρειάζονται για την ανάπτυξή της.

Ο Λ. Πηλίτσης μετέφερε και τα λάθη που κάνουν οι εταιρείες που έρχονται σε επαφή με τα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η Piraeus Equity Advisors, προκειμένου να συμβουλεύσει τους νέους startupers. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 90% των εταιρειών πιστεύουν ότι έχουν γνώση της αγοράς τους και του ανταγωνισμού, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει, και από την άλλη πολλές startups αντιμετωπίζουν μία επένδυση ως υποκατάστατο μισθού, ενώ στην πραγματικότητα η λήψη της επένδυσης συνεπάγεται δέσμευση στην υλοποίηση της ιδέας της εταιρείας.

Ζήτησε επίσης από τους παριστάμενους να ακολουθούν μεν την καθοδήγηση των επενδυτών και των μεντόρων, από την άλλη όμως να μένουν κοντά στην αρχική τους ιδέα και να την υποστηρίζουν σθεναρά εφόσον την πιστεύουν, μεταφέροντας το παράδειγμα εταιρείας στην οποία απέφυγε να επενδύσει όταν άλλαξε δύο φορές το επιχειρηματικό της πλάνο μετά από το feedback του επενδυτικού ταμείου.

Συμβούλευσε επίσης τους νέους επιχειρηματίες να μην “κυνηγούν” υψηλές αποτιμήσεις για την πρώτη τους επένδυση, καθώς μεγαλύτερη αξία έχει η καθοδήγηση και οι “πόρτες” που μπορεί να ανοίξει το fund που θα επιλέξουν να συνεργαστούν, ενώ μία υψηλή αποτίμηση στην πρώτη επένδυση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους επόμενους γύρους με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση του Λουκά Πηλίτση στην εκδήλωση:

 

Το τμήμα Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Πειραιώς έχει ξεπεράσει τις 30 επενδύσεις σε 4 χρόνια, σύμφωνα με τον Λ. Πηλίτση, σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 50 άτομα στο κεντρικό κτήριο της αλυσίδας στο Σύνταγμα. Η επόμενη εκδήλωση του EMEA.gr για το οικοσύστημα των startups είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 1 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ