Public Startup Crash-Courses #05 – Χ. Θεοχάρης: “Τέσσερα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε για τις ελληνικές startups” (video)

Στο οικοσύστημα των ελληνικών startups απευθύνθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το EMEA.gr σε συνεργασία με τα Public Stores και τη Lenovo, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Σε μία περίοδο όπου οι επιτυχίες των ελληνικών νεοφυών εταιρειών κερδίζουν τα κυβερνητικά εύσημα, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει και υπό κάθε περίπτωση να βοηθούν και να υποστηρίζουν τις νέες εταιρείες, ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας - ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης - σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρούν από ανάγκη (από στοχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Τόνισε, επίσης, τέσσερα προβλήματα που εντοπίζει και ο ίδιος ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: γραφειοκρατία και καθημερινά "εμπόδια" που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι μένουν ακόμα πολλές και ουσιαστικές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο για την ελάφρυνση των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, ωστόσο στον τομέα της γραφειοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που προσφέρουν λύσεις, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε μία σειρά ρυθμίσεων, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση για την υποστήριξη των startups, όπως η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει και "συμμερίζονται" και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Ταυτόχρονα, ο γγ. Δημοσίων Εσόδων είχε την ευκαιρία για πάνω από μία ώρα να συζητήσει άμεσα με τους νέους επιχειρηματίες της χώρας και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δραστηριοποιούμενοι στο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.