Palo Pro: Κυριαρχούν ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαράς στις αναφορές στο διαδίκτυο

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται στην κορυφή των αναφορών στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο, Palo Pro, του Palo.gr.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Palo Pro, και ξεκινώντας από το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και τους αρχηγούς τους για την περίοδο 21- 23/1, τα στοιχεία του Palo Pro δείχνουν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει συνολικά 39.161 αναφορές εκ των οποίων οι 12.943 εκφράζουν θετικό συναίσθημα (Sites 2.121, Blogs 2.790, Opinions 97, Facebook 2.505, Twitter 31.452, Youtube 195, Forums 1) έναντι της ΝΔ που καταγράφει συνολικά 15.639 αναφορές με τις 4.248 να είναι αρνητικές. (Sites 1.189, Blogs 1.865, Opinions 52, Facebook 1065, Twitter 11.386, Youtube 82).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει συνολικά 18.751 αναφορές (Sites 873, Blogs 1.329, Opinions 37, Facebook 980, Twitter 15.475 , Youtube 57) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει 3.714 αναφορές (Sites 599, Blogs 622,Opinions 28, Facebook 397, Twitter 2.051, Youtube 17).

Το σύνολο των αρνητικών αναφορών που συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς ανέρχονται σε 4.836, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει 449 αρνητικές αναφορές. Στα θετικά συναισθήματα ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 2.454 και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 826 .

Με τη βοήθεια του εργαλείου Top 10 Topics του Palo Pro διαπιστώνεται ότι οι χρήστες του διαδικτύου ανέδειξαν δύο αναφορές ως τα πλέον κυρίαρχα θέματα συζήτησης: Την είδηση του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με την οποία “Η τρόικα έστειλε την Ελλάδα σε εκλογές” καθώς η αποτυχία συνομιλιών κυβέρνησης Σαμαρά με την Τρόικα οδήγησε σε αδιέξοδο, αφού οι δανειστές απέρριψαν το ενδεχόμενο εξόδου από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 240 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και επέμειναν σε επιπλέον περικοπές ή έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015.

Η δεύτερη είδηση αφορά στις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Ματέο Ρέντσι που σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν ενώ η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι περιμένει την απόφαση που θα λάβει ο ελληνικός λαός και ότι θα συνεργασθεί με τη σημερινή, αν επανεκλεγεί, ή τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, με τη βοήθεια του Palo Professional, ένα εικοσιτετράωρο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καταγράφηκαν και οι συγκεντρωτικές αναφορές για τα πολιτικά κόμματα που ανέπτυξαν δραστηριότητα στο ελληνικό διαδίκτυο την περίοδο 1-23/1/2015.

Εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό η αγωγιμότητα των μηνυμάτων τους και η τακτική διάχυσης που ακολούθησαν θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο και στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Αναζητώντας τον ρόλο του ψηφιακού πεδίου σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο σίγουρα θα πρέπει να σταθούμε στην αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη γραμμή των χρηστών του ελληνικού “προεκλογικού” διαδικτύου βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα που – με εξαίρεση το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. – φαίνεται να συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει με τη χρήση των social media κατά την περίοδο των Δημοτικών / Περιφερειακών και των Ευρωεκλογών.

Μεγάλος αριθμός υποψηφίων αλλά και εκλογικά επιτελεία έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα social media ως συμπληρωματικό όργανο της προεκλογικής τους εκστρατείας. Επικοινωνιολόγοι και προεκλογικά επιτελεία, σίγουρα, προσδοκούσαν σε απτά μετεκλογικά οφέλη, αλλά και σε μετρήσιμη διεύρυνση της απήχησης των ενδιαφερομένων.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως το διαδίκτυο αναδείχθηκε ως το μυστικό όπλο των σκεπτόμενων χρηστών – ψηφοφόρων που προσπερνούσαν τις ανιχνεύσιμες “διαφημιστικές” πρακτικές των social media δημιουργώντας σύγχυση στους επαγγελματίες media planners που είχαν ενδεχομένως μπερδέψει την κοινωνία των δικτύων με τα κομματικά δίκτυα.

Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αναφορών στο ελληνικό διαδίκτυο είναι ότι τον κύριο λόγο έχουν πλέον οι “έξυπνοι” και “ψαγμένοι” χρήστες του διαδικτύου που επιλέγουν τι θα διαβάσουν, τι θα προτείνουν και τι θα σχολιάσουν. Αυτή η διαπίστωση καθιστά ευάλωτα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύει το διαδίκτυο σε κυρίαρχο μέσο πληροφόρησης και “διαλόγου” λόγω της αμεσότητας και διαδραστικότητάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ