Novartis: Συμφωνία πολλών δισ. με τη GSK

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση μιας σειράς συμφωνιών με την GlaxoSmithKline (GSK) που περιλαμβάνουν την εξαγορά συγκεκριμένων ογκολογικών σκευασμάτων από την GSK, τη δημιουργία κοινοπραξίας (joint venture) στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, καθώς και την πώληση του τομέα των εμβολίων (εκτός των αντιγριπικών εμβολίων) στην GSK.

Οι εν λόγω συνδιαλλαγές είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014 στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου της Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το τέλος του 2013, η Novartis έχει ξεκινήσει μία σειρά συμφωνιών έτσι ώστε να ενισχύσει την εστίαση της εταιρείας σε τρεις βασικούς τομείς, σε παγκόσμιο επίπεδο: καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα, οφθαλμολογικά σκευάσματα, και γενόσημα φάρμακα.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας:
– Η Novartis Oncology τώρα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 21 ογκολογικά και αιματολογικά σκευάσματα για την θεραπεία περισσότερων από 25 παθήσεων. Οι νεοαποκτηθείσες θεραπείες στο μελάνωμα, το νεφροκυτταρικό καρκίνο, και την αιματολογία συμπληρώνουν το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Novartis Oncology που σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ογκολογικών και αιματολογικών σκευασμάτων που στοχεύουν σημαντικά βιολογικά μονοπάτια της νόσου.

– Δεδομένου του εύρους και της εξειδίκευσης των δυνατοτήτων της Novartis Oncology στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και σε εμπορικά θέματα, αναμένεται ότι η Novartis θα μπορέσει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις θεραπείες που εξαγόρασε από την GSK.

– Τα εμβόλια της Novartis (με εξαίρεση τα αντιγριπικά εμβόλια) πωλούνται στην GSK.

Από το 2013, η Novartis έχει εκτελέσει μία σειρά από στρατηγικές συμφωνίες με στόχο την αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2015, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση του τομέα των κτηνιατρικών σκευασμάτων (Animal Health) στην Eli Lilly and Company για περίπου 5,4 δισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω συμφωνίας με την Eli Lilly, η Novartis θα δείξει ένα κέρδος προ φόρων της τάξεως των 4,7 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση να πουλήσει τα αντιγριπικά της εμβόλια στην εταιρεία CSL Limited για το ποσό των 275 εκατ. δολαρίων, μία συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2014, η Novartis ολοκλήρωσε την πώληση του τομέα διαγνωστικών για τις μεταγγίσεις αίματος στην εταιρεία Grifols S.A. για 1,7 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα της πώλησης των εμβολίων (εκτός των αντιγριπικών) στην GSK και της δημιουργίας της κοινής επιχείρησης GSK Consumer Healthcare, η Novartis αναμένει ότι θα σημειώσει σημαντικά κέρδη, τα οποία θα αναφερθούν στην σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2015.

Επίσης, η Novartis εξαγόρασε τα ογκολογικά σκευάσματα της GSK, συμπεριλαμβανομένων δύο υπό ανάπτυξη σκευασμάτων, για το συνολικό ποσό των 16 δισ. δολαρίων. Έως και 1,5 δισ. δολάρια του ποσού αυτού εξαρτώνται από την επίτευξη συγκεκριμένων σταδίων στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Στη Novartis ανήκει το 36,5% της κοινοπραξίας (joint venture) μεταξύ Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare. Η επένδυση θα αντιμετωπίζεται λογιστικά με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και θα δηλώνεται ως εισόδημα από συνδεδεμένες εταιρείες. Η Novartis κατέχει τέσσερις από τις έντεκα θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Επιπλέον, η Novartis διατηρεί συγκεκριμένα δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς και δικαίωμα εξόδου από τη συμφωνία, το οποία μπορεί να εκτελεστεί βάσει προκαθορισμένου μηχανισμού κοστολόγησης.

Τέλος, η Novartis πούλησε τον τομέα των εμβολίων (εκτός των αντιγριπικών εμβολίων) στην GSK για 7,1 δισ. δολάρια συν δικαιώματα. Τα 7,1 δισ. δολάρια περιλαμβάνουν 5,25 δισ. δολάρια με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και 1,8 δισ. δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ