Nick Beecroft: Το “όχι” στη Σκωτία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοούν τις αγορές

Οι αγορές των αγορών μπορούν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τώρα που έληξε η αβεβαιότητα από το δημοψήφισμα στη Σκωτία, αλλά και με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ωστόσο το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν είναι πιθανό να αποδυναμωθούν, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Saxo Capital Markets UK, Nick Beecroft.

Ειδικότερα, το άρθρο του Nick Beecroft έχει ως εξής:

“Αν η Σκωτία είχε ψηφίσει “Ναι”, πολλοί προέβλεπαν ότι θα ήταν κάτι σαν το τίναγμα των φτερών της πεταλούδας στη ζούγκλα του Αμαζονίου που προκαλεί τυφώνα στην Ιαπωνία, καθώς θα οδηγούσε στην πολυαναμενόμενη κατάρρευση της αγοράς μετοχών και σε μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία, όλως παραδόξως, απουσίαζε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνεπώς, αυτή η αλληλεπίδραση επαληθεύεται τώρα. Έχει αφαιρεθεί, πλέον, το τεράστιο βάρος από την αβεβαιότητα της τελευταίας περιόδου και οι αγορές μετοχών είναι ελεύθερες να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τροφοδοτούμενες και από ένα πλεόνασμα ρευστότητας παγκοσμίως. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να κλείνει τη στρόφιγγα, αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατακλύζει τις αγορές με χρήμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βαδίζει ολοταχώς προς την ποσοτική χαλάρωση.

Η χθεσινή υποτονική απόδοση του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) κατέδειξε τα ελαττώματα στην πολιτική της ΕΚΤ. Οι τράπεζες δεν μπορούν να αποκτήσουν οικειοθελώς πρόσβαση στις TLTRO, ειδικά αν δεν έχουν ως προοπτική τη ζήτηση δανείων από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό το εγχείρημα να αυξηθεί το μέγεθος του ισοζυγίου της ΕΚΤ μέσω «παθητικών» μεθόδων, είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να αντικατασταθεί από μια «ενεργητική» πολιτική, δηλαδή από μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε, αλά Fed, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνία και ούτω καθεξής.

Συνεπώς, τώρα περιμένω μια έξαρση των ζωωδών ενστίκτων σε όλες τις αγορές, με τη GBP και το USD να ευδοκιμούν, όπως θα έκαναν ούτως ή άλλως, χωρίς την απειλή ενός επικείμενου χάους από μια ενδεχόμενη επικράτηση του «Ναι» στη Σκωτία. Το EUR και το JPY εμφανίζονται ιδιαιτέρως αδύναμα.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας μπορούν τώρα να χαλαρώσουν και να επικεντρωθούν σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων, αντικατοπτρίζοντας την ανεπαίσθητη μεταβολή της ψυχολογίας, όπως αυτή υποδηλώνεται στη νέα σύνοψη οικονομικών προβλέψεων που δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα η Fed, με ένα εντυπωσιακό, νέο διάγραμμα για την οικονομία.

Αυτό αποτελεί τώρα ένα εύφορο έδαφος για τις αγορές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στο φόντο έχουμε μια αποφόρτιση της έντασης στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η GBP έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, απέναντι στο ευρώ, και στις 06:31 GMT σημείωνε άνοδο κατά 0,43%, στα 1,2743. Το GBP - USD έφτασε έως και στα 1,6525, μέσα στη νύχτα, ενώ στις 08.31 GMT βρισκόταν κατά 0,27% υψηλότερα, στα 1.6440.”.