New York Times: “Ο Χαρδούβελης είναι ο άνθρωπος για την κατάλληλη δουλειά, αλλά θα τα καταφέρει;”

Ως το πρώτο σημαντικό τεστ για τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θεωρούν οι New York Times τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, εκτιμώντας πάντως ότι στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται οι ελπίδες της Ελλάδας για οριστική έξοδο από την ύφεση και τα μνημόνια.

Ο κ. Χαρδούβελης προσπαθεί να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεση“, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, το χρέος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος “βραχνάς”.

Επίσης, κάνει αναφορά στα προγράμματα διάσωσης και τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στο Παρίσι, καθώς και στον ΕΝΦΙΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, αλλά και στο “υπό κατάρρευση”, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικό σύστημα και τις 6.500 απολύσεις από το Δημόσιο, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Χαρδούβελης είναι ο ιδανικός άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά, καθώς συνδυάζει ικανότητες και εμπειρία“, παρατηρούν οι New York Times, φιλοξενώντας και δηλώσεις του καθηγητή Κένεθ Ρόγκοφ. Ως μειονέκτημά του, ωστόσο, αναφέρουν το γεγονός ότι δεν έχει χειριστεί καταστάσεις στην “πρώτη γραμμή” ούτε την πίεση να λαμβάνει αποφάσεις.

Έτσι, η εφημερίδα χαρακτηρίζει το ραντεβού στο Παρίσι ως το πρώτο σημαντικό τεστ για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά και για την κυβέρνηση, εν όψει των οικονομικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα σκοπεύει σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές, πριν την αξιολόγηση της οικονομίας της από την τρόικα στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ