Netwall: “Ελκυστικές” οι ελληνικές τράπεζες

Η επένδυση στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες μοιάζει πλέον ως μια ρεαλιστική προοπτική για να βγάλει κανείς χρήματα, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο επενδυτικός οίκος Netwall.

Στην ανάλυσή του ο οίκος αναλύει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και τη θέση των τραπεζών μέσα σε αυτές, ενώ στηλιτεύει τις απόψεις “ειδικών” που υποστήριζαν με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, αναφέρει τις απόψεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Citi, Willem Buiter, ο οποίος δήλωνε το 2012 πως ήταν βέβαιος κατά 90% ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την ΕΕ μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες. Όταν αυτό δε συνέβη, ο ίδιος οικονομολόγος προσπάθησε να τα “μαζέψει”, αναφέροντας ότι δεν περιμένει πλέον “Grexit”, αν και πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα για τα επόμενα χρόνια.

Η ανάλυση του οίκο Netwall συνεχίζει αναφέροντας ότι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία φαίνεται πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή, ενώ οι 4 μεγάλες τράπεζες έχουν αυξήσει τους δείκτες κεφαλαίων τους ενόψει των stress tests της ΕΚΤ που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβρη, με αποτέλεσμα οι 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) να ελέγχουν το 95% του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναφέρει πως η συμμετοχή του στις 4 τράπεζες φτάνει στα 18,5 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση σημειώνει το γεγονός ότι ήδη έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια στις τράπεζες, όπως τα 8,3 δισ. ευρώ που έχουν επενδύσει οι Paulson & Co, Fairfax Financial Holdings και Fidelity, ενώ και άλλοι επενδυτές, όπως ο David Einhorn και ο Wilbur Ross έχουν ήδη τοποθετηθεί στις μεγάλες τράπεζες.

Ως θετικό στοιχείο η ανάλυση αποτιμά ακόμα και τη θετική αποδοχή από τις αγορές της εξόδου της Ελλάδας με την έκδοση ομολογιακού δανείου τριών δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύφθηκε από τις προσφορές, δείχνοντας μια ψήφο εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνει επίσης και το γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ έχει αρχίσει να ανακόπτεται, επισημαίνει ωστόσο ότι η ανάπτυξη θα πάρει κάποιο χρόνο καθώς η ανεργία κυμαίνεται στο 27-28% ενώ η ανεργία των νέων φτάνει στο 57%.

Η ανάλυση αναφέρεται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας, αναφέροντας ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικά αποτελέσματα καθώς με τη μείωση των μισθών που έχει επιφέρει μπορεί να κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις των γειτονικών κρατών, καθώς τώρα η χώρα μας, όπως υποστηρίζει η ανάλυση, μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Η ανάλυση αναφέρει το παράδειγμα της Τσεχίας που για τους παραπάνω λόγους τη προτιμούσαν οι επιχειρήσεις από τη γειτονική Γερμανία, και σημειώνει ότι μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.

Η ανάλυση επισημαίνει ακόμα και μία έρευνα σε 1500 νοικοκυριά της Ελλάδας η οποία έδειξε αυξημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αυτή η αισιοδοξία θα οδηγήσει σε δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων εντός της χώρας, και σε περεταίρω βελτίωση της οικονομίας της.

Η έκθεση προσθέτει στα παραπάνω και την αυξημένη ικανότητα των τραπεζών να εκδίδουν δάνεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, και προσθέτει ότι οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν τον Ιούνιο του 2014 περίπου 164 δισ. ευρώ, και δείχνουν να έχουν “ισορροπήσει” για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Σημειώνει ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας, που έφτασε στα 712 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το πρωτογενές έλλειμμα του 1,51 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η ανάλυση της Netwall επισημαίνει πάντως το γεγονός ότι οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες εμφάνισαν ζημιές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 (μόνον η Εθνική εμφάνισε κέρδη), σημειώνει ωστόσο ότι αυτές οι 4 τράπεζες αποτελούν πλέον πόλους της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ θα εξασφαλίσουν ότι αυτές οι 4 τράπεζες θα καταστούν κερδοφόρες ώστε να «σπρώξουν» μπροστά την ελληνική οικονομία.

Η ανάλυση επισημαίνει, τέλος, το γεγονός ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μία αστάθεια στην τιμή των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests του Οκτωβρίου, τονίζει ωστόσο ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα είναι πλέον πίσω και ότι οι επενδυτές έχουν την επιπλέον εγγύηση ότι η ΕΕ δεν έχει σκοπό να αφήσει καμία χώρα της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ