Missum: Το “έξυπνο” περιοδικό που ανακαλύπτει τον “αντίλογο” στα άρθρα που διαβάζετε

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Στο Open Coffe Θεσσαλονίκης θα παρουσιασθεί σήμερα το απόγευμα, για πρώτη φορά επισήμως, το Missum, ένα “έξυπνο” προσωπικό ψηφιακό περιοδικό, το οποίο επιλέγει και εμφανίζει στον χρήστη του πηγές και δημοσιεύματα όχι μόνο με βάση τα ενδιαφέροντά του, αλλά και τον “αντίλογο” προς αυτά.

Το Missum είχε γίνει γνωστό στην ελληνική startup “κοινότητα” προ έτους περίπου, μέσα από την συμμετοχή στο ZeroFund, φτάνοντας μαζί με την Pollfish στην τελική δυάδα των επιλεγέντων για ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης από το MindTheBridge στην Ιταλία.

Σήμερα, το Missum έχει ξεκινήσει να δέχεται πιλοτικά τους πρώτους χρήστες, στους οποίους η υπηρεσία θα προσφέρεται δωρεάν, με στόχο μέσα στο Μάιο να κυκλοφορήσει η δημόσια δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής.

Σε επικοινωνία του με το EMEAgr, ο εμπνευστής του, Δρ. Γιάννης Παγώνης, το Missum είναι ένα “έξυπνο” ηλεκτρονικό περιοδικό, το οποίο “μαθαίνει” τα ενδιαφέροντα του χρήστη και στη συνέχεια συλλέγει και του παρουσιάζει ειδήσεις και θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντά του από μία πληθώρα πηγών.

Και αν το “κόνσεπτ” είναι αρκετά διαδεδομένο όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, αυτό που διαφοροποιεί το Missum είναι ότι εκτός από τις προτάσεις θεμάτων με βάση τα ενδιαφέροντα του χρήστη, έχει τη δυνατότητα να του προτείνει άλλα άρθρα, σχετικά με εκείνο που διαβάζει τη δεδομένη στιγμή, αλλά που παρουσιάζουν μία αντίθετη άποψη ή ερμηνεία – τον αντίλογο – από εκείνη του πρώτου άρθρου.

Η “εκπαίδευση” της εφαρμογής στα ενδιαφέροντα του χρήστη γίνεται αρχικά με την αναφορά του ίδιου στη θεματολογία που τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί και στη συνέχεια μέσα από την “παρατήρηση” της αναγνωστικής του συμπεριφοράς (ποια θέματα διαβάζει από αυτά που του προτείνονται, αν φτάνει μέχρι στο τέλος, πόση ώρα τα διαβάζει κοκ.) Αντιστοίχως, αυτόματες γλωσσολογικές αναλύσεις μέσω ειδικών “ευφυών” αλγορίθμων βασισμένων στη διδακτορική έρευνα του Γ. Παγώνη στην Αγγλία για συστήματα προτεινόμενου περιεχομένου εντοπίζουν άρθρα που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, προτείνοντας στο χρήστη να τα διαβάσει, ώστε να σχηματίσει μία “σφαιρική” γνώση για το θέμα που διαβάζει και να καλλιεργήσει τη δική του κριτική σκέψη επί αυτού.

Οι πηγές που χρησιμοποιεί η εφαρμογή για την αναζήτηση του περιεχομένου είναι τόσο τα RSS feeds από ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και ιστολόγια όσο και τα δημόσια δεδομένα από social media (κυρίως από Twitter, αλλά και από Facebook).

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από οποιοδήποτε “φυλλομετρητή” ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητής συσκευής (smartphones, tablets), ωστόσο η εταιρεία δίνει μεγαλύτερο “βάρος” στις “ταμπλέτες” λόγω χρηστικότητας και αισθητικής.

Η εγγραφή στην εφαρμογή και η χρήση της ως ηλεκτρονικού περιοδικού-“συλλέκτη” διαφορετικών πηγών είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχει χρέωση για την εμφάνιση άρθρων “αντιλόγου”, της βασικής δηλαδή λειτουργίας της πλατφόρμας.

Πρόκειται για ένα “ριψοκίνδυνο” επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς ακόμη και τα μεγαλύτερα αντίστοιχα “έξυπνα” περιοδικά στο εξωτερικό δυσκολεύονται να βρουν επί πληρωμή χρήστες, πρόκειται ωστόσο για μία λειτουργία που διαφοροποιεί αρκετά την εφαρμογή από τον ανταγωνισμό.

Την ομάδα της εταιρείας – με βάση στην Αθήνα – που ξεκίνησε επισήμως με έδρα στην Αγγλία το καλοκαίρι του 2013 αποτελούν οι: Γιάννης Παγώνης (συνιδρυτής και μηχανικός λογισμικού), Στέφανος-Κορνήλιος Μήτσης-Ποϊτίδης (μηχανικός λογισμικού), Angie Berlemis (επενδυτικός “άγγελος”, υπεύθυνη λειτουργιών και μάρκετινγκ), Antonela Bare (επιστήμων δεδομένων), Άρης Στριγκλής (μηχανικός λογισμικού κινητών συσκευών), Σωτήρης Σωτηρόπουλος (σύμβουλος περιβάλλοντος και εμπειριών χρήστη), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (σύμβουλος υπολογιστικής γλωσσολογίας), Μαρία Κολιτσίδα (επενδυτικός “άγγελος”, υπεύθυνης επιχειρηματικής ανάπτυξης), Δημήτρης Κόγιας (συνιδρυτής, μηχανικός λογισμικού), Δημήτρης Παπανικολάου (συνιδρυτής, σύμβουλος ανάπτυξης σε κινητές συσκευές), Δημήτρης Παπαζήσης (επενδυτικός “άγγελος”, σύμβουλος).

Για να αιτηθείτε την συμμετοχή σας στη δωρεάν πιλοτική λειτουργία του Missum, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ