Mario Paladini: Εγκατέλειψε την Oracle για να ενώσει τους G1OBALS “ξενιτεμένους” επαγγελματίες

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Σκεφθείτε το εξής: η εταιρεία που δουλεύατε έκλεισε και βρήκατε μία νέα δουλειά στο εξωτερικό, ή η εταιρεία που δουλεύετε μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες (ας πούμε) και είσθε από τους τυχερούς (εντός ή εκτός εισαγωγικών) που της ομάδας διοίκησης που θα μετεγκατασταθεί στην νέα έδρα, ή – ακόμη-ακόμη – “τρέχετε” μία startup που θέλετε να την “λανσάρετε” σε μία πόλη του εξωτερικού. Πριν καν ακόμη φθάσατε στον νέο τόπο διαμονής σας θα χρειασθεί τουλάχιστον να έχετε βρει και νοικιάσει ένα διαμέρισμα, να έχετε φροντίσει για την επίπλωσή του και τις εκεί μετακινήσεις σας, ενώ αφότου έχετε ήδη εγκατασταθεί θα πρέπει να φροντίσετε για άλλα μικρά και μεγάλα “κομμάτια” της καθημερινότητάς σας, όπως το άνοιγμα του τραπεζικού σας λογαριασμού, την εγγραφή σας σε μία εταιρεία παροχής τηλεφωνίας και internet κοκ., για να μην αναφερθούμε στο από το μηδέν κτίσιμο του επαγγελματικού σας δικτύου.

Μέχρι σήμερα, όλη αυτή τη διαδικασία την ολοκληρώνατε μόνοι σας μέσα από το Διαδίκτυο ή ρωτώντας γνωστούς και φίλους που είχαν ζήσει ή ήξεραν άλλους που ζουν ήδη στην νέα σας πόλη. Μία ακόμη επιλογή, αλλά ίσως λίγο πιο “απρόσωπη”, θα ήταν να απευθυνθείτε σε παραδοσιακά, εξειδικευμένα γραφεία υποστήριξης της μετεγκατάστασης επαγγελματιών και στελεχών.

Την αγορά αυτή των expats, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 200 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιχειρεί να “διασπάσει” η G1OBALS, η startup εταιρεία που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο περίπου από το Βερολίνο ο Μάριο Παλαδίνι, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του επικεφαλής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Oracle για να ακολουθήσει το πάθος του, δηλαδή να “ενώσει” τους “ξενιτεμένους” σε όλο τον κόσμο και να τους κάνει μέλη μίας κοινότητας που θα τους παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη για την επόμενη μετεγκατάστασή τους.

Εγκατέλειψα τον εταιρικό κόσμο και τις ‘ανέσεις’ που προσέφερε για να ακολουθήσω το πάθος και το όνειρό μου, τους G1OBALS. Η μεγαλύτερη διαφορά του να εργάζεσαι για μια μεγάλη εταιρεία από το να ‘τρέχεις’ κάτι δικό σου είναι ο σκοπός. Όταν έχεις ένα πάθος και καίγεσαι για κάτι, δουλεύεις έχοντας πραγματικά έναν σκοπό. Για εμένα, ο σκοπός μου είναι να ενδυναμώσω την παγκόσμια κινητικότητα, την παγκόσμια κατανόηση. Όταν είσαι μέρος μίας μεγάλης εταιρείας μερικές φορές κάνεις μόνο μία πολύ μικρή διαδικασία και δεν μπορείς να αλλάξεις ή να κινητοποιήσεις τόσο μεγάλους ‘δεινόσαυρους’. Είναι καλύτερα να είσαι το κεφάλι ενός ποντικού παρά η ουρά ενός λέοντος“, τονίζει στο EMEAgr ο Μάριο Παλαδίνι.

Τον συναντήσαμε πριν δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, στο γραφείο του στο RallyPad, έναν συνεργατικό χώρο στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης (στο ίδιο κτήριο φιλοξενείται και ο “επιταχυντής” του μηντιακού ομίλου Axel Springer, ενώ στο ακριβώς απέναντι κτήριο στεγάζεται το Startupbootcamp Berlin), προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του για το επιχειρηματικό του εγχείρημα, αλλά και το startup “οικοσύστημα” της πόλης. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Startup Safary, στη διάρκεια του οποίου η G1OBALS διοργάνωσε ένα meet and greet με την startup “σκηνή” της πόλης, που περιελάμβανε ποδοσφαιράκι και πινγκ πονγκ, και μία ημέρα μετά το λανσάρισμα της υπηρεσίας στη Βαρκελώνη, μετά το Βερολίνο.

g1obals office 454260Ο Μάριο κατάγεται από την Αργεντινή. Στο Βερολίνο βρέθηκε για πρώτη φορά όταν πήρε υποτροφία για να σπουδάσει, έκανε διπλό πτυχίο με εξείδικευση στις επιχειρήσεις, γύρισε στην Αργεντινή, έζησε στο Σαν Φρανσίσκο για να δουλέψει για την Oracle και επέστρεψε στο Βερολίνο εν μέρει λόγω της Γερμανίδας αρραβωνιαστικιάς του, αλλά και εν μέρει λόγω του “οικοσυστήματος” που προσέφερε η πόλη. “Πάντοτε έχουμε την ευκαιρία να πάμε σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, πάντοτε συζητάμε πού να πάμε, πού να ξεκινήσουμε και βασιζόμενοι στο ‘οικοσύστημα’ αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ. Είχαμε προτάσεις να ανοίξουμε στο Δουβλίνο, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τελευταία στο Χονγκ Κονγκ, θέλουν να μας πάρουν εκεί, αλλά είμαστε ακόμα εδώ!“, μας εξηγεί.

Το G1OBALS δεν είναι η πρώτη του επιχειρηματική εμπειρία, καθώς ήδη από τα χρόνια του Πανεπιστημίου ήταν πρόεδρος του Junior Achievement, ενώ στη Σχολή του ίδρυσε τον πρώτο οργανισμό ανταλλαγής φοιτητών. Ταυτόχρονα με τη θέση του στην Oracle, ήταν πρέσβυς του διεθνούς οργανισμού expats Internations.org και ιδρυτής και πρόεδρος του πρώτου ηλεκτρονικού αγγλο-γερμανικού ροταριανού ομίλου.

Ουσιαστικά, το G1OBALS “έλκει” τη δημιουργία του από το προσωπικό πάθος του δημμιουργού του να διασυνδέει κόσμο. “Ακόμη και όταν δούλευα για την Oracle το χόμπυ μου ήταν να φέρνω ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε επαφή, να τους βοηθώ να διασυνδεθούν και αυτό ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο έντονο. Όλοι έκαναν την ίδια ερώτηση: ‘Μάριο, ξέρεις κάποιον που μπορεί να με βοηθήσει να βρω διαμέρισμα ή δουλειά στο Βερολίνο; Να βρω κάποιον επαγγελματία σε κάτι, πχ. να διδάσκει αγγλικά, και τον εμπιστεύεσαι;’. Και έτσι απλώς διασυνέδεα ανθρώπους ‘χειροκίνητα’ από το τηλέφωνο, το e-mail ή μέσα από εκδηλώσεις δικτύωσης με φίλους μου από το rotary ή αλλού. Κάποια στιγμή έφθασαν να είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που μου έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις, ακόμα και άνθρωποι που δεν γνώριζα από διάφορα σημεία του κόσμου, που σκέφτηκα ότι σε αυτό υπάρχει μία επιχειρηματική ευκαιρία“.

Το G1OBALS είναι μία κοινότητα, ένα marketplace όπως το LinkedIn ή το eBay, που βοηθά τους ανθρώπους να εγκατασταθούν πιο εύκολα και να “τακτοποιούνται” πιο γρήγορα στην νέα τους πόλη. Υπάρχουν δύο κατηγορίες χρηστών της πλατφόρμας: Οι “ξενιτεμένοι” που μετεγκαθίστανται σε έναν τόπο και αναζητούν μία επαγγελματική υπηρεσία και οι πάροχοι αυτών των λύσεων (solutioners). Προς το παρόν συνδρομή πληρώνουν (“χρυσή” ή “ασημένια”) μόνον οι πάροχοι των υπηρεσιών, ενώ αργότερα αναμένεται να εισαχθεί και ένα επί πληρωμή premium μοντέλο και για τους αποδέκτες των υπηρεσιών.

g1obals logo 235231Αυτό, ωστόσο, που ξεχωρίζει το δίκτυο που κτίζει ο Μάριο Παλαδίνι με το G1OBALS έγκειται στο ότι συμμετέχουν μόνον “άνθρωποι και πρόσωπα”, όπως μας λέει χαρακτηριστικά. “Οι πάροχοι μπορεί να συμμετέχουν ως άτομα ή εκπροσωπώντας εταιρείες, ωστόσο δεν υπάρχουν λογότυποι μέσα στην πλατφόρμα. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι και πρόσωπα. Ακόμα και εάν έχουμε την Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, να προσφέρει την υπηρεσία δημιουργίας ενός τραπεζικού λογαριασμού, στο G1OBALS συμμετέχει η Ναντίν από την Deutsche Bank, ώστε πάντοτε έχεις επαφή με έναν άνθρωπο“, αναφέρει.

Επιπλέον, το δίκτυο λειτουργεί μέσω πρόσκλησης για τους χρήστες του (είτε από άλλο μέλος είτε υποβάλλοντας σχετικό αίτημα), προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο της εμπιστοσύνης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτές τις διαδικασίες. Υπάρχει ένα σύστημα εμπιστοσύνης και προτάσεων μέσα στο σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους σε μία λύση που παρέχεται μέσα από το δίκτυο και όσο περισσότεροι άνθρωποι “επαν-εμπιστεύονται” μία συγκεκριμένη λύση τόσο πιο ψηλά αυτή εμφανίζεται.

Οι εταιρείες, και κυρίως τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί κατά κάποιον τρόπο ‘διασπούμε’ αυτή τη ‘βιομηχανία’ μετεγκατάστασης. Κανονικά, θα αφορούσε κάποιο παραδοσιακό γραφείο που μεσολαβεί και το διαχειρίζεται ‘χειροκίνητα’. Εμείς μέσω του Διαδικτύου μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της μετεγκατάστασης κατά 40% περίπου και επιπλέον προσθέτουμε την αξία αυτής της κοινότητας, να γνωρίζεις και να διασυνδέεσαι με ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος που τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ή τα Πανεπιστήμια, οι Πρεσβείες κλπα. θέλουν να γίνουν μέρος του G1OBALS“, τονίζει στο EMEAgr ο Μάριο Παλαδίνι.

Το Βερολίνο ήταν απλώς το μέρος για να ξεκινήσει το G1OBALS, να πάρει τις πρώτες του εμπειρίες, ενώ πλέον στόχος είναι, μετά το λανσάρισμα και στη Βαρκελώνη, να επεκταθεί σε κάθε σημαντική πόλη του κόσμου που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό “ξενιτεμένων”. Η επέκταση της G1OBALS θα “στοχεύσει” κατ’ αρχάς στις μεγαλουπόλεις των αναδυόμενων αγορών, όπου συγκεντρώνεται και μεγάλων αριθμών “ξενιτεμένων” επαγγελματιών.

Όπως, άλλωστε, μας τονίζει ο Μάριο κλείνοντας τη συζήτηση και χαρίζοντάς μας τα γυαλιά των G1OBALS, στόχος του είναι να εξαπλώσει την και το “G1OBALS vision” σε όλο τον κόσμο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ