Luka Sucic – Filip Drimalka, hub:raum: “Χρειάζεται ισορροπία στη λειτουργία των accelerators σε ένα startup οικοσύστημα”

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα “επιτάχυνσης” 10 startup εταιρειών από το Cosmote StartUp, με το Investors Day, την παρουσίαση δηλαδή των φιλοξενησάντων ομάδων σε επενδυτές και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας από τους οργανισμούς που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση είναι και το hub:raum, το επενδυτικό “όχημα” της Deutsche Telekom για startups πρώιμου σταδίου από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Βερολίνο και το Ισραήλ. Το hub:raum λειτουργεί προγράμματα “επιτάχυνσης”, τα οποία, σε συνδυασμό με το ποσό επένδυσης που τοποθετείται στην εταιρεία, την βοηθούν να αναπτύξει το προϊόν της και να επιταχύνει της διαδικασία ανάπτυξής της.

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκαν στην Αθήνα για μία ομιλία στους χώρους του OTE Academy οι Λούκα Σούσιτς και Φίλιπ Ντριμάλκα από το hub:raum Krakow (το οποίο εστιάζει σε startups από την Κεντρική και Νοτιονατολική Ευρώπη) και το EMEAgr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των startups και την δημιουργία τοπικών προγραμμάτων επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.

“Τον τελευταίο χρόνο ταξίδεψα πολύ σε όλη την Ευρώπη και βλέπω ένα μεγάλο ‘κίνημα’ και στην υπόλοιπη – εκτός της Δυτικής – Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις startups, καθώς προηγουμένως δεν είχε αυτή την νοοτροπία. Μικρές χώρες όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο και τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα ξεκινούν πρωτοβουλίες. Υπάρχουν θετικές κινήσεις, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει, χρειάζεται ακόμη επιπλέον δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους”, αναφέρει ο Λούκα Σούσιτς, ιδρυτής πολλών startups και “κήρυκας” πλέον του hub:raum, συμπληρώνοντας πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη “θα γίνει το επόμενο μεγάλο κέντρο για τις startups“, καθώς η μεν Κεντρική “διαθέτει πολύ καλές τεχνικές δεξιότητες”, ενώ άλλο ένα “προφανές σημάδι είναι ότι πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναλαμβάνουν εργασίες μέσω outsourcing από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά“, οι οποίες στο παρελθόν ανετίθεντο σε Ινδία ή Κίνα.

“Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχε ανέκαθεν καλούς μηχανικούς. Τώρα, βεβαίως, μιλάμε για προγραμματισμός, αλλά στην πραγματικότητα είναι και αυτό σαν τη μηχανολογία”, προσθέτει και ο Φίλιπ Ντριμάλκα, επίσης ιδρυτής πολλών startups την τελευταία δεκαετία και σύμβουλος σε πολλές νέες επιχειρήσεις. Τονίζει, όμως, ότι “πρόσκληση” για τις startup “σκηνές” της ηπείρου είναι η “εκκαθάρισή” τους από όσους αντιμετωπίζουν την startup κουλτούρα ως κάτι που είναι στη μόδα. “Μόλις γίνει αυτό και υπάρξει και διαφοροποίηση, πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια οι startups θα αποτελέσουν τυπικό μέρος της οικονομίας κάθε χώρας της περιοχής και οι άνθρωποι θα τις συνειδητοποιήσουν ως ένα διαφορετικό είδος εργασίας“, αναφέρει.

“Πώς θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε, λοιπόν, την ήρα από το σιτάρι;”, ρωτούμε, με τον Φίλιπ Ντριμάλκα να θεωρεί αυτή την εξέλιξη απλώς ως θέμα χρόνου: “Υπάρχουν πολλές startups οι οποίες έχουν χρήματα και γυρίζουν από συνέδριο σε συνέδριο, μετατρέποντας αυτή τη διαδικασία σε lifestyle. Μόλις, όμως τελειώσουν τα λεφτά τους και αρχίσουν να ‘γράφουν’ ζημιές θα πρέπει να ξεκινήσουν να δουλεύουν, θα εκτιμήσουν περισσότερο το διαθέσιμο χρόνο τους και θα ξεκινήσουν να δημιουργούν κάτι με αξία”, αναφέρει.

Σήμερα, οι startups είναι σαν τα συγκροτήματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Αν σου άρεσε κάποιο κορίτσι τότε, δημιουργούσες ένα ροκ συγκρότημα. Σήμερα δημιουργείς μία startup. Όποιος, όμως, το κάνει για τη φήμη και τις γυναίκες δεν θα αντέξει για πολύ. Οι startups είναι σαν το τραινάκι του λούνα παρκ, στην πρώτη στροφή, όσοι δεν είναι πραγματικά αφιερωμένοι σε αυτό θα τα παρατήσουν“, προσθέτει και ο Λούκα Σούσιτς.

Όσον αφορά στην εξάπλωση – και πληθώρα πολλές φορές – των προγραμμάτων “επιτάχυνσης” και “εκκόλαψης” startup εταιρειών σε όλα τα σημεία της Ευρώπης, ο Λούκα Σούσιτς θεωρεί ότι δεν υπάρχει υπερβολή, από την στιγμή που λειτουργούν ορθολογικώς: “Για όσους ξεκινήσαμε μετά τη φούσκα των ‘dotcom εταιρειών’, τότε δεν υπήρχαν ούτε accelerators ούτε incubators, παρά μόνον επενδυτές και εταιρείες που λειτουργούσαν με ίδιους πόρους. Ήταν σαν τρέχεις και να πέφτεις πάνω σε τοίχους. Τώρα, ‘παλιοί’, πεπειραμένοι επιχειρηματίες δημιουργούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να αποφύγουν να χτυπήσουν στους τοίχους και ακολουθώντας τα δικά τους παραδείγματα να αποφύγουν τις αποτυχίες. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα προγράμματα ‘επιτάχυνσης’, είναι κάτι που κάθε startup ‘οικοσύστημα’ χρειάζεται, αλλά όπως και κάθε άλλο οικοσύστημα απαιτεί ισορροπία. Τα καλά προγράμματα θα θριαμβεύσουν, τα λάθος προγράμματα θα αποτύχουν“, αναφέρει.

Τα πρώτα προγράμματα “επιτάχυνσης” startup εταιρειών ξεκίνησαν στην Ευρώπη πριν από τρία χρόνια περίπου και σήμερα ξεπερνούν τα 300. Μόνο στην Ελλάδα, αναφέρουμε στους συνομιλητές μας, μία νεογεννηθείσα αγορά σε ό,τι αφορά στις startups υπάρχουν πάνω από 5 προγράμματα “επιτάχυνσης” και “εκκόλαψης” τέτοιων εταιρειών. “Και πάλι δεν είναι αρκετά. Γιατί από την άλλη πλευρά, 100 φορές περισσότερες startups ‘πεθαίνουν’ κάθε ημέρα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, το Cosmote StartUp είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα: άνθρωποι που ξέρουν και έχουν εμπειρία να δείξουν στους νέους ανθρώπους ότι μόλις τελειώσουν το Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται να βρουν δουλειά, αλλά να δημιουργήσουν τη δουλειά τους“, υπογραμμίζει ο Λούκα Σούσιτς.

Το hub:raum Krakow βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με το Cosmote StartUp και στόχος του, όπως αναφέρουν οι Λούκα Σούσιτς και Φίλιπ Ντριμάλκα, εκτός από το να “εκπαιδεύσει” τους συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι να καταφέρει να προσελκύσει τους πιο φερέλπιδες από αυτούς ώστε να συνεργαστούν και να δουλέψουν μαζί τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ