Kaspersky Labs: Τα νέα “δεδομένα” στη διαδικτυακή προστασία στην IFA 2013

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ, από το Βερολίνο

Η προστασία από κάθε είδους κακόβουλο πρόγραμμα δε συνίσταται πλέον αποκλειστικά στην τοποθέτηση ενός antivirus προγράμματος και ενός firewall στον υπολογιστή μας, καθώς ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των φορητών συσκευών που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης τόσο μεταξύ τους, όσο και με το διαδίκτυο, όπως επίσης και η διαφορετική λογικής χρήσης του διαδικτύου κυρίως από τους μικρότερης ηλικίας χρήστες, έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προέλευση των διαδικτυακών κινδύνων, αλλά και την ίδια τη φύση τους. Επομένως πρέπει και οι ίδιοι οι χρήστες να αλλάξουν μέσα τους τη λογική του τρόπου προστασίας από τα κακόβουλα προγράμματα, σε σχέση με αυτή που είχαν μέχρι σήμερα.

Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της νέας πολιτικής προστασίας που παρουσίασε στο Βερολίνο σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο η εταιρεία προϊόντων διαδικτυακής προστασίας Kaspersky, στο πλαίσιο της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης τεχνολογίας IFA που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η διαδικτύωση φέρνει κινδύνους
Όπως εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας, οποιαδήποτε συσκευή έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο είναι αυτομάτως και εκτεθειμένη σε κίνδυνο εάν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της. Και το γεγονός ακριβώς ότι δε λαμβάνουμε πάντα τα μέτρα αυτά υποτιμώντας τους όποιους κινδύνους, είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για τα δεδομένα μας.

kaspersky IFA 2013Τα διαφορετικά δεδομένα που έχουν προκύψει σήμερα σε ότι αφορά στην προστασία των προσωπικών μας πληροφοριών έγκειται αφενός στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των συσκευών που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο (φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, tablets, φωτογραφικές μηχανές, παιχνιδοκονσόλες, media players κλπ) και αφετέρου στον τρόπο που χειριζόμαστε τα social media και στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε μέσα από αυτά “ευαίσθητα” δεδομένα, όπως προσωπικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης (όταν τα χρησιμοποιούμε ως μέσο πρόσβασης σε άλλες ιστοσελίδες που απαιτούν ταυτοποίηση), καθώς επίσης και το γεγονός ότι σήμερα χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες που απαιτούν χειρισμό προσωπικών δεδομένων (όπως ηλεκτρονικές αγορές, e-banking κλπ).

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο εάν σκεφτούμε ότι μεταξύ των παραπάνω συσκευών υπάρχουν πολλές και διαφορετικές λειτουργικές πλατφόρμες, πράγμα που απαιτεί και πιο σύνθετες ενέργειες από την πλευρά του χρήστη προκειμένου να προστατεύσει τα δεδομένα του από αδιάκριτα βλέμματα.

“Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία”
Κατά την παρουσίαση της νέας λογικής “πολλαπλής” προστασίας που πρεσβεύουν τα προϊόντα της Kaspersky, τα στελέχη της εταιρείας ήταν απολύτως ξεκάθαρα: απόλυτη προστασία δεν υπάρχει, και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο βάζει και τα δικά του δεδομένα σε κίνδυνο, και ενδεχομένως και τα δεδομένα άλλων.

kaspersky IFA 2013 02Σύμφωνα με την Kaspersky, η καλύτερη επιλογή του απλού ή εξειδικευμένου χρήστη είναι να φροντίσει μαζί με τα κατάλληλα προϊόντα προστασίας των δεδομένων του, να αποκτήσει και ο ίδιος μια νέα “κουλτούρα χρήσης” των ολοένα αυξανόμενων συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο, ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε κινδύνους.

Μία λύση για πολλές συσκευές
Σε αυτή τη λογική κινείται η νέα γενιά προϊόντων διαδικτυακής προστασίας της Kaspersky, τα οποία δε σταματούν πλέον στην προστασία του επιτραπέζιου ή φορητού υπολογιστή, αλλά προχωρούν και στην κάλυψη τόσο των διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων (Windows, Mac OS), όσο και ορισμένων φορητών συσκευών που αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως τα smartphones και τα tablets.

kaspersky IFA 2013 03Όλα τα παραπάνω μπορεί πλέον να τα καλύψει μία ενιαία λύση με μία ενιαία άδεια χρήσης που προσφέρει η Kaspersky, με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει ενιαίο και πολύ πιο εύκολο έλεγχο της διαχείρισης της ασφάλειάς του στις παραπάνω συσκευές και να μη χρειάζεται να μάθει τη λειτουργία διαφορετικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής προστασίας για κάθε συσκευή.

Επιπλέον, ο χρήστης έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης του βαθμού και του είδους προστασίας σε κάθε συσκευή ξεχωριστά, ανάλογα με τη χρήση της, ενώ η νέα ενιαία λύση της Kaspersky είναι και ιδιαίτερα “ελαφριά”, απαιτώντας τους ελάχιστους δυνατούς πόρους από τη συσκευή, και αυτό μόνον όταν τους χρειάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ