H “cool Μέρκελ” στηρίζει τις startup

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Η ανάπτυξη των startup, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στις συναντήσεις που είχε, τόσο με νέους επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρηματίες και φορείς που εκπροσωπούν την παλαιά οικονομία. “Πρέπει να επιτευχθεί επιστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στους γίγαντες για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας”, ανέφερε σχετικά η κα Μέρκελ στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με τις συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των startup εταιρειών η Γερμανίδα Καγκελάριος η οποία ήταν εξαιρετική φιλική και “cool”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι παρευρισκόμενοι, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που διέπουν την λειτουργία τους, ενώ με τα ερωτήματα της φάνηκε ότι βρίσκεται κοντά σε αυτό που λέγεται επιχειρηματικότητα. Μάλιστα πριν ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις τους οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες η κα Μέρκελ τους ζήτησε να είναι “επιθετικοί” και να μην φοβηθούν να την ρωτήσουν οτιδήποτε.

Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε τα χρήματα να μην καταλήγουν στους ίδιους και στους ίδιους ή μόνο στις πολυεθνικές. Οι νέοι επιχειρηματίες,  από την πλευρά τους ζήτησαν να τυγχάνουν χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά τους, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση των Ελλήνων startuppers, για τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας νέας εταιρικής μορφής που να αφορά σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, στο πρότυπο της αντίστοιχης εταιρικής μορφής που υπάρχει στις ΗΠΑ. Οι νέοι επιχειρηματίες ζήτησαν επίσης μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών, ένα θέμα που οι νέοι επιχειρηματίες έθιξαν και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι “τα μισθολογικά κόστη για μία εταιρεία που τώρα ξεκινά είναι δυσβάστακτα”.

Επίσης, οι Έλληνες startuppers αναφέρθηκαν και στο θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, όπως επίσης και σε ότι αφορά τις επενδύσεις για τα ερευνητικά προγράμματα. Σημειώνεται ότι οι νέοι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι σκέφτονται να αλλάξουν φορολογική έδρα της επιχείρησης του.  Σημειώνεται τέλος, ότι από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε πως “το ποσοστό στα κεφάλαια του ΕΣΠΑ για την καινοτομία θα ανέλθει από 4% σε 8%”.

Παρουσιάσεις των startup εταιρειών έκαναν οι Βασιλής Νικολόπουλος της Intelen, ο Γιάννης Δοξαράς της Warply, ο Θάνος Παπαγεωργίου της Truck Bird και Ανδρέας Φατούρος, Clio Muse, ενώ παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραιτάκης της Workable, ο Γιώργος Γάτος της Incrediblue, η Αγγελική Παπαγιαννοπούλου της Offerial, ο Θωμάς Δούζης της Ergon Products, ο Δημήτρης Μέμος της Marine Traffic κ.α.

Οι εκπρόσωποι των startup εταιρειών που είδαν την κα Μέρκελ
Νίκος Μωραϊτάκης: Workable.
Βασίλης Στοίδης: 7Layers.
Κώστας Μαυροσκότης: Food Wealth.
Γιάννης Παπαδάκης: Pollfish.
Αγγελική Παπαγιαννοπούλου: Offerial.
Δημήτρης Μέμος: Marine Traffic.
Νικόλαος Νάνας: Noowit.
Άνθια Βλασσοπούλου: Athens Insiders.
Βασίλης Νικολόπουλος: Intelen.
Γιάννης Δοξαράς: Warply.
Ανδρέας Φατούρος: Clio Muse.
Γιάννης Παπαγεωργίου: Truckbird.
Στέλιος Μπολάνος: Planetek Hellas.
Χρήστος Χατζηαποστολάκης: Captainwise.
Αλέξανδρος Μελής: Sponsor Boat.
Γιώργος Μπάλας: Arura Foods.
Γιώργος Γάτος: Incrediblue.
Θάνος Κοσμίδης: Care Across.
Θωμάς Δούζης: Ergon Products.
Κωνσταντίνος Καζάνης: Intale.

Η ρευστότητα στην αγορά και το ενεργειακό κόστος ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με τους επιχειρηματίες και τους φορείς που εκπροσωπούν την παλαιά οικονομία. Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι “τα ζητήματα αυτά τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός σας”.

Σε ότι αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι “είναι ο άνθρωπος που σας έβγαλε στις αγορές και πλέον σας εμπιστεύονται διεθνώς”. Επίσης η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε πως “η έξοδος στις αγορές ήταν ουσιαστική και όχι τυπική και σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις αγορές”.

Αναφερόμενη στην ίδρυση του επενδυτικού ταμείου, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι “είναι θέμα του υπουργού Ανάπτυξης να το επισπεύσει”, ενώ όσον αφορά στον τουρισμό προανήγγειλε περαιτέρω στήριξη από τους συμπατριώτες της, λέγοντας ότι “εμείς οι Γερμανοί κάνουμε και χειμερινό τουρισμό. Μας αρέσουν οι περίπατοι και θέλουμε διακοπές και τον χειμώνα”.

Για το λιμάνι του Πειραιά, τέλος, η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε πως τα πάνε οι Κινέζοι, με τους επιχειρηματίες να απαντούν ότι “έχουν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα”.

Οι επιχειρηματίες και οι φορείς της παλαιάς οικονομίας
Κωνσταντίνος Μαραγκός: S&M.
Μιχάλης Ευμορφίδης: Cocomat.
Βασίλειος Κάτσος: Pharmathen.
Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος: Helia.
Άρης Κεφαλογιάννης: Gaia.
Αθανάσιος Συριανός: Αταλάντη SA.
Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική: M Culturing Co.
Ιωάννης Κάπρας: Robert Bosch SA.
Έλενα Καλλόνα: Jungheinrich Hellas Ltd.
Μάρκος Βερέμης: Upstream.
Ιωάννα Παπαδοπούλου: Papadopoulou SA.
Γιάννης Ρέτσος: Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αθανάσιος Σαββάκης: Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.
Βασίλειος Κορκίδης: Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ