H Ελλάδα πρότυπο για τις άλλες χώρες

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να ακολουθήσει το πρότυπο της Ιρλανδίας προκειμένου να βγει από την κρίση. Πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν τον προκάτοχο του κ. Σαμαρά, τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος στην αρχή της πρωθυπουργίας του είχε πει ότι οραματίζεται την Ελλάδα ως Δανία του Νότου.
 
H υιοθέτηση κάποιων σημείων ενός μοντέλου που σε μια χώρα λειτούργησε και απέδωσε σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο αρνητικό. Λάθος όμως στρατηγική αποτελεί η προσπάθεια εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου σε μια άλλη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση λοιπόν της Ιρλανδίας, η γεωγραφική θέση, αλλά και η επίσημη γλώσσα της χώρας, τα αγγλικά, αποτελούν από μόνα τους δύο στοιχεία που θα πρέπει να συνυπολογιστούν όταν μιλάμε για υιοθέτηση του μοντέλου που οδήγησε την Ιρλανδία στην έξοδο από την κρίση. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση της Δανίας και βεβαίως όλα αυτά απαιτούν υπομονή και χρόνο, καθώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν λίγα χρόνια.
 
Ωστόσο στην περίπτωση της Ιρλανδίας το θέμα του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και η διευκόλυνση ίδρυσης και εγκατάστασης είναι τρία στοιχεία που θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα.
 
Παράλληλα όμως μια πολύ καλή σκέψη θα ήταν η Ελλάδα να επενδύσει στο δικό της μοντέλο για την έξοδο από την κρίση και να γίνει αυτή μοντέλο για άλλες χώρες. Εξάλλου κάτι ανάλογο είπε και ο κ. Σαμαράς στο τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα ο οποίος απευθυνόμενος στους Κινέζους επιχειρηματίες του κάλεσε να επενδύσουν στο succes story της Ελλάδας.

@Dionatos

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ