Google: Ανακριβείς οι ισχυρισμοί της ΕΕ

Την απάντησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έδωσε η Google, αναφορικά με τις αιτιάσεις της Επιτροπής που αφορούν στις πρακτικές της εταιρείας για το συνδυασμό της αναζήτησης με τη στοχευμένη διαφημιστική προβολή, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τελική φάση της έρευνας των πρακτικών που ακολουθεί η Google στην Ευρώπη, μετά τις κατηγορίες πέντε και πλέον ετών ότι πλήττουν τον ανταγωνισμό, ενώ σε περίπτωση καταδίκης της εταιρείας, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 δισ. δολάρια.

Μεταξύ άλλων, η Google στην απάντησή της αναφέρει ότι οι αιτιάσεις της Επιτροπής είναι ασαφείς και νομικά μη επαρκώς αιτιολογημένες, ενώ σημειώνει με νόημα ότι η Επιτροπή έχει αποφύγει να εξετάσει τις σχετικές πρακτικές άλλων μεγάλων κολοσσών του χώρου, όπως η Amazon και το Ebay.

Σημειώνει επίσης ότι χάρη στη λειτουργία της υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που έχει ωφελήσει την ηλεκτρονική οικονομία παγκοσμίως, και τονίζει ότι βασική της δέσμευση παραμένει η ποιότητα των υπηρεσιών της, μια ποιότητα που, όπως ισχυρίζεται, θα υποβαθμιστεί σημαντικά εάν ακολουθηθούν οι υποδείξεις της Επιτροπής.

Επίσης υπεραμύνεται των πρακτικών της αναφέροντας ότι ο τρόπος απεικόνισης των διαφημίσεων που προωθεί βοηθά «στο να προωθούνται διαφημίσεις που βασίζονται σε δομημένα δεδομένα που παρέχονται από τους εμπόρους και αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα της διαφήμισης και καθιστά ευκολότερο για τους καταναλωτές να βρουν αυτό που ψάχνουν.».

Σημειώνει ωστόσο ότι έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Επιτροπής και είναι έτοιμη να εργαστεί για να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις που θα πείσουν ότι οι καινοτομίες της δεν υποβαθμίζουν τον ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ