Frogs & Flies: Η ζωή πριν και μετά το egg για την startup που λύνει τις μεγάλες απορίες των παιδιών

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Η Frogs & Flies είναι μία μόνο από τις εταιρείες που “ξεχώρισαν” μέσα από το πρόγραμμα “εκκόλαψης” νέων επιχειρηματικών ιδεών egg που δημιούργησε και λειτούργησε η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia Cluster. Δραστηριοποιείται στο χώρο των edutainment mobile εφαρμογών για μικρά παιδιά, ενώ οι δύο ιδρυτές της εταιρείας Κωνσταντίνος Σάββιτς και Καίσαρας Βρεττός, σε συνεργασία με την Αλίκη Γιαννάκη, σχεδιάζουν παιδικούς χαρακτήρες και δημιουργούν εκπαιδευτικά παιχνίδια που απαντούν στις μεγάλες απορίες των παιδιών: “Γιατί χαλάνε τα δόντια”, “Γιατί οι πλανήτες είναι στρογγυλοί”, “Γιατί πετάνε τα μπαλόνια” και άλλες.

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, το EMEAgr επικοινώνησε με τους δύο δημιουργούς της εταιρείας, ζητώντας τους να περιγράψουν την μέχρι τώρα πορεία τους και την εμπειρία τους από το πρώτο πρόγραμμα εκκόλαψης για startups που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

frog & flies kyrios giatis 454280Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά και από πλευράς αποδοχής δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Φτάσαμε κατευθείαν στην κορυφή των ελληνικών charts των παιδικών και των εκπαιδευτικών εφαρμογών. Ακόμη και τώρα, αρκετές ημέρες μετά το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά, οι αριθμοί παραμένουν πολύ καλοί“, αναφέρει ο Κ. Σάββιτς.

Η εφαρμογή “Ο κύριος Γιατίς παρουσιάζει: Γιατί χαλάνε τα δόντια” κυκλοφόρησε και στην παγκόσμια αγορά – στην αγγλική δηλαδή γλώσσα – πριν από μία εβδομάδα, ενώ προγραμματίζεται μέσα στο μήνα να κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες, από γερμανικά, γαλλικά
και ιταλικά μέχρι πορτογαλικά και ρωσικά.

Σίγουρα η παγκόσμια αγορά είναι μεγαλύτερη πρόκληση αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο“, τονίζει ο Κ. Σάββιτς.

Οι δύο συνιδρυτές χαρακτηρίζουν ως πρωτοφανή την εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα, μαθαίνοντας να δουλεύουν μαζί με άλλες 21 ομάδες από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και ανταλλάσσοντας ιδέες και συνέργειες, κάτι σπάνιο για την ελληνική νοοτροπία που μέσα στο egg έγινε καθημερινότητα.

Όταν η πρώτη μας εφαρμογή ‘ανέβηκε’ στο App Store της Apple, είχαμε τους φίλους μας από το egg να το γιορτάσουμε. Ήταν 10 η ώρα το βράδυ και κλείνανε τα γραφεία μας για την ημέρα. Πήραμε λοιπόν μια φτηνή σαμπάνια και τους κεράσαμε όλους. Μαζί με τα άλλα παιδιά που πάνω κάτω αυτό τον καιρό, άλλοι τελειοποιούν το προϊόν τους και άλλοι ετοιμαζόμαστε για τα πρώτα μας έσοδα, όλοι πιστεύω πως κοιτάζουμε πίσω στην μέρα που μας δέχτηκαν στο egg και δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσο γρήγορα και υπέροχα πέρασαν αυτοί οι μήνες“, αναφέρει ο Κ. Βρεττός.

Η εταιρεία πλέον προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, μετά το τέλος του προγράμματος. Η εφαρμογή “Ο κύριος Γιατίς παρουσιάζει: Γιατί χαλάνε τα δόντια” αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος από μία σειρά εφαρμογών που συνδυάζουν το εκπαιδευτικό κείμενο και το παιχνίδι προκειμένου να ικανοποιήσουν την παιδική περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους. Ήδη προς αυτό τον σκοπό η ομάδα ετοιμάζει ένα ολόκληρο σύμπαν χαρακτήρων.

Πολλά είναι αυτά που μας απασχολούν για το μέλλον. Από το πολυπόθητο κυνήγι των επενδυτικών κεφαλαίων, την επέκταση της ομάδας μας, μέχρι το πρόγραμμα Disney Accelerator στo Λος Άντζελες. Πολλή δουλειά λοιπόν και αισιοδοξία!“, επισημαίνει με έμφαση ο Κ. Βρεττός.

frog & flies 454280

Με τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων προγραμμάτων “εκκόλαψης” και “επιτάχυνσης” για νέες επιχειρηματικές ομάδες, είναι σημαντικό να καταγράφεται η εμπειρία και η “φωνή” των ίδιων των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά:

Στο πρόγραμμα ‘μπήκαμε’ με το ‘θράσος’ που έχουν δύο φίλοι με μία ιδέα και ‘βγαίνουμε’ με ωριμότητα και τεχνογνωσία, αλλά και με μία εταιρεία με δικό της προϊόν. Το πιο σημαντικό είναι ότι μάθαμε να συνεργαζόμαστε, κάτι που νομίζαμε πως ξέραμε, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η συνεργασία σε εταιρικό επίπεδο σημαίνει τα πάντα: από το σωστό μοίρασμα των ρόλων μέχρι εμπιστοσύνη στην δουλειά του άλλου σαν να είναι δική σου“, αναφέρουν οι συνιδρυτές της Frogs & Flies.

egg eurobank 454280
 
Κλείνοντας τη συζήτηση, ρωτάμε, και εν όψει του δεύτερου κύκλου του προγράμματος, οι συμμετοχές για το οποίο κλείνουν την Παρασκευή 4 Απριλίου στις 4 μμ., ποια βήματα θα συμβούλευαν τους νέους υποψήφιους επιχειρηματίες που θα επιλεγούν να ακολουθήσουν.

Το πιο βασικό που θα μπορούσαμε να πούμε σε όσους επιλεχθούν για τον δεύτερο κύκλο του egg είναι να εμπιστευτούν όλους όσοι δουλεύουν για να γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα. Μπορεί κάποια πράγματα στην αρχή να τους φανούν ‘κάπως’, όπως για παράδειγμα η σύσταση της εταιρείας μέσα στους πρώτους μήνες, αλλά αυτό αποτελεί μονάχα τη βάση για όσα θα ακολουθήσουν. Να κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν ό,τι έχει να τους προσφέρει το πρόγραμμα και σαν καλοί μαθητές να μη χάνουν κανένα σεμινάριο!“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ