Forbes: “Πλανητάρχης” η Μέρκελ!

Ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά παραμένει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μπροστά από την υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη μάχη για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον και τη σύζυγο του Μπιλς Γκέιτς, Μελίντα, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας τωνΗΠΑ (FED) Τζάνετ Γέλεν έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση και την ακολουθεί η Μέρι Μπάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έπεσε από την πέμπτη στην έκτη θέση και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ είναι έβδομη στην κατάταξη.

H πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα κατέλαβε τη 10η θέση, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ τη 16η και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ τη 27η θέση, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατατάσσεται 36η, με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς να είναι 40η.

Είναι η δέκατη φορά που η Άγκελα Μέρκελ κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο, ενώ σύμφωνα με το Forbes, μόνο η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της το 2016.

Οι γυναίκες που εισήλθαν για πρώτη φορά στον κατάλογο είναι 19, περιλαμβανομένης της τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ, η οποία στα 25 της χρόνια είναι η νεαρότερη της κατάταξης.

Φέτος, 59 από τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη είναι Αμερικανίδες, 18 προέρχονται από χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ 12 είναι από χώρες της Ευρώπης. Στη λίστα βρίσκονται επίσης τέσσερις γυναίκες από τη Λατινική Αμερική, τέσσερις από τη Μέση Ανατολή και τρεις από την Αφρική.

Οι 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη εργάζονται στους τομείς της τεχνολογίας, της πολιτικής, των δημοσίων σχέσεων, της οικονομίας, των μέσων ενημέρωσης, του κόσμου του θεάματος, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων.

Η ισχύς τους καθορίζεται από το Forbes με βάση την περιουσία τους, τη δύναμή τους στα μέσα ενημέρωσης, τον αντίκτυπό τους και τις σφαίρες επιρροής τους.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οκτώ αρχηγοί κρατών και 15 δισεκατομμυριούχες. Την 41η θέση του καταλόγου καταλαμβάνει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Από τον κόσμο του θεάματος, η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι 12η στον κατάλογο, η Μπιγιονσέ 21η, η Έλεν ντε Τζένερις 50η, η Αντζελίνα Τζολί 54η, η Σοφία Βεργκάρα επίσης 54η και η Σακίρα 81η.

Οι ισχυρές του πλανήτη έχουν 475 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ