FIA Athens 2014: “Δεν δημιουργείται Διαδίκτυο του Μέλλοντος με ρυθμίσεις του παρελθόντος”

Με επίσημη προσκεκλημένη την Ευρωπαία Επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Νέιλι Κρους πραγματοποιήθηκε στις 17 έως 20 Μαρτίου το συνέδριο Future Internet Assembly 2014 στην Αθήνα.

Με κεντρικό μήνυμα “δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το Διαδίκτυο του Μέλλοντος με το ρυθμιστικό πλαίσιο του παρελθόντος“, η Κρους τόνισε ότι το Διαδίκτυο και η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτό θα αλλάξει το μέλλον της ηπείρου, αποτελώντας την πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Αναφερόμενη στις καμπάνιες που πραγματοποιεί η Επιτροπή για το cloud, τα big data, την κατάργηση των χρεώσεων roaming και την εισαγωγή του 5G, η Κρους ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δεν υπάρχει δικαιολογία για την ύπαρξη ‘συνόρων’ στις τηλεπικοινωνίες και τη διασύνδεση” της Ευρώπης.

Η Κρους αναφέρθηκε και στην άνθιση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, καλώντας τους νέους επιχειρηματίες, τους ερευνητές και τους startupers να εντοπίσουν ποια είναι τα προβλήματα της Ευρώπης και να αναπτύξουν λύσεις για αυτά με τη χρήση της τεχνολογίας.

camolargo fia athens 2014
Πατήστε για να δείτε τις εντυπώσεις από την εκδήλωση του Mario Campolargo, επικεφαλής του “Net Futures” της Γενικής Διεύθυνσης Συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κεντρικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος τόνισε ότι η γγ. σχεδιάζει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία με βασικές προτεραιότητες την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και της έξυπνης εξειδίκευσης και αρχικές δεσμεύσεις τους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Το συνέδριο φιλοξένησε σειρά ομιλιών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κορυφαίους οργανισμούς και εταιρείες όπως IBM, Ericsson, Telecom Italia, Alcatel-Luscent, Telefonica και άλλες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς από όλη την Ευρώπη.

diego lopez telefonica fia athens 2014
Πατήστε για να δείτε δήλωση του Diego Lopez από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Telefonica

Ταυτόχρονα, η εκδήλωση φιλοξένησε έκθεση ερευνητικών ICT έργων, τεχνολογιών και υποδομών, δίνοντας στους επισκέπτες μία “γεύση” από τις καινοτομίες, τις εφαρμογές και τα συστήματα του Διαδικτύου του Μέλλοντος. Συνολικά παρουσιάστηκαν 48 projects και 45 αφίσες από έργα κοινοπραξιών από όλη την Ευρώπη.

live city fia athens 2014Πατήστε για να γνωρίσετε το Live City, ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό project για τη δημιουργία υποδομών διαδραστικής πόλης με την υποστήριξη live video-to-video επικοινωνίας (από Ελλάδα συμμετέχουν ΟΤΕ και Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ