Endeavor: Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (Infographic)

Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν αντίστοιχα και νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, επισημαίνει σε έρευνά της η Endeavor Greece.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί και τον αποκλειστικό δωρητή για την εκπόνηση της μελέτης.

Από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, μόνο μια μικρή μειοψηφία 3.000 εταιρειών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης, απορροφώντας το 1/5 των ανέργων, εκτιμά η έρευνα.

Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν στην επόμενη επταετία τουλάχιστον 10.000 νέες, δυναμικές εταιρείες, οι οποίες θα απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα κάθε μία. Ο στόχος θεωρείται εφικτός, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, δεδομένου ότι κάθε χρόνο ιδρύονται στην Ελλάδα 40.000 νέες επιχειρήσεις, κυρίως startups.

Στα βασικά συμπεράσματα καταγράφεται, επίσης, η διαπίστωση ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν, υποχρεώνοντας πρακτικά 640.000 άτομα σε αλλαγή κλάδου απασχόλησης και σε 500.000 σε μετακόμιση εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη εστιάζει, εξάλλου, στο προφίλ των νέων, αναδεικνύοντας δυνατότητες και εμπόδια στην αγορά εργασίας. Μόλις το 15% αυτών δείχνει αδιαφορία στην αναζήτηση εργασίας και το 85% δείχνει τη διάθεση να κυνηγήσει ευκαιρίες, εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον.

Παράλληλα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα στην ποιότητα των εργοδοτών και την απουσία επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θεωρείται σε γενικές γραμμές ποιοτικό.

INFOGRAPHIC GR_950

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ