ELPEN: Ελληνική δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας

Ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό και πειραματικό κέντρο, η εξωστρεφής αναπτυξιακή στρατηγική και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ELPEN, οι 820 εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη, αποτελούν την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή της ELPEN, που αποτελεί την πρώτη ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, σύμφωνα με τα στελέχη της.

Με αφορμή την ακμάζουσα δραστηριότητά της και την επί 50 χρόνια παρουσία της στη φαρμακευτική αγορά, η ELPEN προετοιμάζει καμπάνια που θα “τρέξει” μέσα στον Νοέμβριο, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας σε ειδική εκδήλωση για τον Τύπο.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της ELPEN, Δημήτριος Πενταφράγκας, χαιρέτησε την εκδήλωση σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι “πριν από 50 χρόνια, μια μικρή ομάδα ανθρώπων με περιορισμένους πόρους αλλά με πολλά όνειρα, βάλαμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που προσφέρει σημαντικό έργο στην εθνική οικονομία, την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, τον άνθρωπο και το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία του. Σήμερα, σε αυτή την δύσκολη αλλά παραγωγική περίοδο νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η ELPEN με αιχμή τη συσκευή Elpenhaler έχει γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή εταιρεία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο”.

Ο αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο και την εγχώρια παραγωγή, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “δυστυχώς η συζήτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην τιμή των γενοσήμων, στο αν ‘αξίζουν’, αν πρέπει να συνταγογραφούνται με εμπορική ονομασία ή με δραστική ουσία, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος για τον περιορισμό των δαπανών. Είναι σαφές όμως ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως από την διαχρονική απουσία πολιτικής για το φάρμακο, την απουσία ελέγχων του όγκου συνταγογράφησης, τον υψηλό ρυθμό υποκατάστασης  των παλαιών, εκτός πατέντας φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα για τις ίδιες ενδείξεις, την απουσία ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων”.

Η Αυγή Χαραλάμπους, σύμβουλος του προέδρου, παρουσιάζοντας τη διεθνή καινοτομία της ELPEN, την ιδιόκτητη συσκευή Elpenhaler, επισήμανε ότι “η ELPEN είναι η πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, η οποία έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη για τον υβριδικό συνδυασμό φλουτικαζόνης και σαλμετερόλης Elpenhaler. Η συσκευή Elpenhaler προστατεύεται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 80 κράτη, αναπτύχθηκε αρχικά για την θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τα διεθνή σχέδια ανάπτυξης της ELPEN”.

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου, διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι “το Elpenhaler αποτέλεσε την αφορμή ώστε τον Φεβρουάριο 2012 να δημιουργηθεί στη Γερμανία η θυγατρική εταιρεία της ELPEN, η ELPEN PHARMA GMBH, που απασχολεί 30 έμπειρους επαγγελματίες, στοιχείο που την καθιστά ως μια αναγνωρίσιμη δύναμη στον χώρο του φαρμάκου στη Γερμανία”. Τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι “εξάγουμε τα προϊόντα μας σε 60 χώρες παγκοσμίως και 27 ευρωπαϊκές, και έχουμε υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις και τις εξαγωγές μας από το 2006 έως σήμερα από περίπου 12 εκατ. ευρώ σε πάνω από 25 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη υπερδιπλασιασμού μέχρι το 2016”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ