#EISTE_STON_KOSMO_SAS

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Για ακόμη μια φορά το ελληνικό κράτος και πιο συγκεκριμένο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λειτουργούν σαν να κυβερνούν μια άλλη χώρα, στην οποία τα πάντα λειτουργούν “ρολόι” και η οικονομία διάγει περίοδο ανάπτυξης.

Η αναφορά του γράφοντος αφορά την τελευταία “ανακάλυψη” της γενικής γραμματείας Εσόδων η οποία λέγεται ότι μελετά την εφαρμογή νόμου βάσει του οποίου οι εφορίες θα μπορούν να διαγράφουν το ΑΦΜ των επιχειρήσεων που για ένα συνεχόμενο εξάμηνο δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν προεισπράξει(;).

Αλήθεια, οι κύριοι της γενικής γραμματείας Εσόδων έχουν ακούσει με προσοχή αυτά που τους λένε οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας και τους “κανόνες” με τους οποίους σήμερα λειτουργεί η αγορά; Με τις τράπεζες να έχουν πετάξει ουσιαστικά λευκή πετσέτα, έχοντας κλείσει τις κάνουλες της ρευστότητας, οι “κανόνες” θυμίζουν περισσότερο ζούγκλα, καθώς παράλληλα έχουν “εξαφανιστεί” οι επιταγές και οι περισσότερες πληρωμές γίνονται με “ανοιχτά” τιμολόγια από 4 έως και 12 μήνες.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανώς αδύνατον για μια ελληνική επιχείρηση και ιδιαίτερα για μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση (δηλαδή για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα) να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της χρηματοδοτώντας ουσιαστικά από ίδια κεφάλαια (που δεν έχει) την λειτουργία της. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι και ταυτόχρονα πολίτες της χώρας και ως εκ τούτου επιβαρύνονται και από τους οικογενειακούς φόρους και τα χαράτσια.

Έκτος βεβαίως αν η γενική γραμματεία Εσόδων και ο επικεφαλής της θέλουν να “πνίξουν” την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και να την οδηγήσουν έκτος συνόρων, κάτι που προφανώς θα έπρεπε να γνωρίζει μπορεί να συμβεί και μάλιστα πολύ – πολύ εύκολα.

Βεβαίως, όπως πολύ σωστά παρατηρεί φίλος της στήλης ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Εσόδων ήταν αυτός που λίγο καιρό πριν είχε εκφράσει την άποψη ότι όσες επιχειρήσεις δημιουργούν ελλείμματα θα ήταν καλύτερα να κλείσουν. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλαδή. Τότε όμως ο γενικός γραμματέας Εσόδων είχε ξεχάσει να αναφερθεί στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ αλλά και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, από όλους τους κλάδους, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας βεβαίως της κρίσης, έχουν μετεξελιχθεί σε “παραγωγούς” ελλειμμάτων.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορούμε να πούμε – και ίσως να έχει και κάποια αξία – είναι ότι θα πρέπει επιτέλους οι άνθρωποι που νομοθετούν και ουσιαστικά έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία και την οικονομία και να καταλάβουν τις ακριβώς συμβαίνει.

@Dionatos

ΥΓ: Σε ότι αφορά το Ε9 και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, αλλά και το ΦΠΑ που το κράτος οφείλει στις επιχειρήσεις, θα μιλήσουμε με στοιχεία στις επόμενες ημέρες. #KRATITHΕITE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ