easyJet, Airbus και Nicarnica Aviations δημιούργησαν το πρώτο τεχνητό σύννεφο

Η easyJet με τις εταιρείες Airbus  και Nicarnica Aviations δημιούργησαν, με επιτυχία, το πρώτο τεχνητό σύννεφο για δοκιμαστικούς σκοπούς AVOID για την απομάκρυνση της ηφαιστειακή τέφρας στην ατμόσφαιρα

Συγκεκριμένα, η easyJet, σε συνεργασία με τις εταιρείες Airbus και Nicarnica Aviation, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το τελικό στάδιο των δοκιμαστικών του συστήματος AVOID, μέσα από ένα μοναδικό πείραμα που είχε να κάνει με την δημιουργία ενός τεχνητού σύννεφου στάχτης.

The Airbus A400M releases volcanic ash to form artificial ash cloud for the test_454*280

Στο πλαίσιο του πειράματος ένα δοκιμαστικό αεροπλάνο Airbus διασκόρπισε ένα τόνο ισλανδικής τέφρας στην ατμόσφαιρα σε ύψος 9.000 – 11.000 ποδιών, δημιουργώντας έτσι, συνθήκες ανάλογες με την έκρηξη του 2010.

Ένα δεύτερο δοκιμαστικό Airbus αεροσκάφος, με τοποθετημένο το σύστημα AVOID, πέταξε προς την κατεύθυνση της ηφαιστειακής τέφρας, εντοπίζοντας και μετρώντας την από περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά.

Το πείραμα διεξήχθη χρησιμοποιώντας επίσης ένα μικρό αεροσκάφος τύπου Diamond DA42 από το πανεπιστήμιο του Dusseldorf, το οποίο πέταξε μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα για να επιβεβαιώσει τις μετρήσεις που έγιναν από το σύστημα AVOID.

Group photo -- A340 crew following the successful AVOID test-454*280

Το σύννεφο τέφρας που παράχθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχε βάθος μεταξύ 600 – 800 πόδια, και έκταση 2,8 χιλιόμετρα σε διάμετρο.  Αρχικά το σύννεφο ήταν ορατό με γυμνό μάτι, αλλά περνώντας η ώρα, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Ο αισθητήρας AVOID ανίχνευσε την ηφαιστειακή τέφρα εντόπισε και μέτρησε την πυκνότητα της, που κυμαινόταν από 0.1 έως 1 g m-2 – ή αλλιώς 100 – 1000 µg m3. Είναι η ίδια μέτρηση πυκνότητας με αυτή της έκρηξης Eyjafjalla, τον Απρίλιο και Μάιο του 2010. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ