DigiGirlz: 120 μαθήτριες λυκείου ήρθαν σε επαφή με το ICT

Περισσότερες από 120 μαθήτριες της Β’ και Γ’ λυκείου από διάφορα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό DigiGirlz, μια εκδήλωση της Microsoft Ελλάς, με σκοπό να ενθαρρύνει τις γυναίκες να επιλέξουν τις συναρπαστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο τομέας της τεχνολογίας και να καταρρίψει τα στερεότυπα σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στον κλάδο της Πληροφορικής.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δεκαοκτώ ημέρες DigiGirlz στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη της αγοράς και του εργατικού δυναμικού για περισσότερες γυναίκες με ICT γνώσεις. Στην ημερίδα αυτή οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τα οφέλη απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και να δουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες.

Οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα “The Grand Coalition for digital job creation: Closing the gap by 2020”. Ωστόσο, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα στην κάλυψη των σημερινών θέσεων καθώς δηλώνουν δυσκολίες στην εύρεση ικανών εξειδικευμένων ταλέντων με γνώσεις  Πληροφορικής (ICT).

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat στην Ευρώπη περίπου το 40% των επιχειρήσεων που θέλησαν να καλύψουν θέσεις πληροφορικής δυσκολεύτηκαν, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει στην Ελλάδα το 22,2%. Επίσης το εργατικό δυναμικό με γνώσεις πληροφορικής στην Ελλάδα φτάνει μόνο το 2% με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να αγγίζει το 3,8%.

Παρά τις δυνατότητες που παρουσιάζει ο τομέας της τεχνολογίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία. Στην πραγματικότητα, μόλις 29 στις 1000 γυναίκες με πτυχίο διαθέτουν πτυχίο στον τομέα της Πληροφορικής, σε αντίθεση με τους άνδρες όπου η αντιστοιχία είναι 95 στους 1000. Εκτιμάται επίσης πως αν οι γυναίκες διατηρούσαν αντίστοιχες θέσεις στη ψηφιακή τεχνολογία  με αυτές των ανδρών, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ενισχύονταν σε ετήσια βάση κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας  έτσι την αξία τους στις τοπικές οικονομίες και στην ανταγωνιστικότητα των χωρών.

Ετήσια αύξηση 9 δισ. στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ αν μπουν περισσότερες γυναίκες στο ICT

Η εκδήλωση DigiGirlz στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” σε 120 μαθήτριες λυκείου.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με επιτυχημένα στελέχη του τομέα της τεχνολογίας προκειμένου να κατανοήσουν τις ευκαιρίες καριέρας στον χώρο της Πληροφορικής. Επίσης, στην εκδήλωση οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να λάβουν συμβουλές  από ειδικούς του χώρου σχετικά με τη σωστή και αποτελεσματική σύνταξη ενός βιογραφικού και μίας επαγγελματικής συνέντευξης, να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και για το πώς να προστατεύονται από  τους κινδύνους του Cyberbullying.

Η ημέρα DigiGirlz, ως μέρος της Microsoft YouthSpark πρωτοβουλίας, αποτελεί ένα από τα προγράμματα μέσα από τα οποία η Microsoft επενδύει στην εκπαίδευση θετικών επιστημών (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για τις νέες γυναίκες δημιουργώντας μία βάση μελλοντικών εργαζομένων έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ