Deloitte: Δημιουργεί Κέντρο για την Τραπεζική Ένωση στη Φρανκφούρτη

Η πρωτοβουλία για την Τραπεζική Ένωση είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τη δημιουργία του ευρώ. Πρόκειται για μία θεμελιώδη αναδιάρθρωση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της νομισματικής ένωσης. Το έργο αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την δομή του τραπεζικού τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο όργανο προληπτικής εποπτείας, ο επονομαζόμενος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και με έδρα τη Φρανκφούρτη, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τράπεζες της Ευρωζώνης, και όχι μόνο, επηρεάζοντας τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και τις στρατηγικές τους.

Για το λόγο αυτό, η Deloitte, κορυφαία εταιρία παγκοσμίως στη παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου της για την Τραπεζική Ένωση στη Φρανκφούρτη (BUCF), ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό κέντρο πηγή πληροφόρησης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών και απαιτήσεων των πελατών της.

Υπό το πρίσμα της Τραπεζικής Ένωσης, το BUCF θα είναι υπεύθυνο για:
– Τον έγκαιρο εντοπισμό των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι τράπεζες στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και την εξασφάλιση άμεσης υποστήριξης στην διοίκησή τους.

– Να δράσει ως καταλύτης για την ομαδοποίηση των δεξιοτήτων της Deloitte σε όλη την περιοχή του SSM. Το Κέντρο θα παρέχει ένα ενιαίο σημείο επαφής για τη διασυνοριακή υποστήριξη που όλο και περισσότερο απαιτούν οι πελάτες μας που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

– Να παρέχει αναλύσεις, γνώμες εμπειρογνωμόνων και εκθέσεις από τα εξειδικευμένα στελέχη της Deloitte για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι βασικοί φορείς λήψης αποφάσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

– Την υποστήριξη και την επέκταση των υφιστάμενων ισχυρών σχέσεων της Deloitte με την ΕΚΤ/SSM και των εθνικών εποπτικών αρχών.

Για τη δημιουργία αυτού του κέντρου, η Deloitte έχει συγκροτήσει μια διεπιστημονική ομάδα έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τα γραφεία της σε όλη των Ευρώπη.

Το Κέντρο διευθύνεται από τον Hans-Jürgen Walter, Επικεφαλής του Κλάδου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στη Γερμανία και στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Κέντρο θα υποστηρίζεται από τους Κλάδους Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών των εταιριών μελών του δικτύου της Deloitte σε όλη την Ευρωζώνη και από τον Helmut Bauer, ειδικό σύμβουλο της Deloitte σε σχέση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλος και επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας στην Ομοσπονδιακή Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στη Γερμανία.

Το Κέντρο Τραπεζικής Ένωσης στη Φρανκφούρτη θα συνεργαστεί στενά με το Κέντρο Κανονιστικής Στρατηγικής της Deloitte EMEA (ECRS). Με έδρα το Λονδίνο και με δορυφορική παρουσία στη Φρανκφούρτη, το ECRS απαρτίζεται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε κανονιστικά θέματα, από διαφορετικές εταιρίες-μέλη του δικτύου της Deloitte στην περιοχή, η οποία παρακολουθεί τις κανονιστικές εξελίξεις και παρέχει μια αντικειμενική άποψη των ευκαιριών και των προκλήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επικεφαλής του κέντρου είναι οι Clifford Smout και David Strachan, πρώην ανώτερα στελέχη της εποπτικής αρχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ