Carlos Espinal: “Η θέση του Seedcamp στο επεκτεινόμενο ευρωπαϊκό οικοσύστημα”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Το Seedcamp αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα ιδιωτικής υποστήριξης startup εταιρειών με τη μορφή που ονομάζουμε ως accelerator στην Ευρώπη, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κορυφαία τέτοιου είδους προγράμματα στην ήπειρο.

Από το 2007 οπότε και δημιουργήθηκε έχει υποστηρίξει με χρηματοδότηση, αλλά και καθοδήγηση και άλλες υπηρεσίες (μέσω του Seedcamp Academy) πάνω από 100 startups, τα οποία έχουν “σηκώσει” συνολικά 120 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης. Στόχος, επίσης, του προγράμματος είναι να αναπτύξει και τα οικοσυστήματα ευρωπαϊκών χωρών που “ανακαλύπτουν” δειλά-δειλά τις startups. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο το Seedcamp διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να γνωρίσει τα τοπικά οικοσυστήματα και να ανακαλύψει τις επόμενες μεγάλες startups της ηπείρου σε όποια “γωνιά” της και αν βρίσκονται.

Αυτή την Παρασκευή 9 Μαΐου μία τέτοια εκδήλωση θα διοργανωθεί και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή τοπικών startups.

Ο Carlos Eduardo Espinal, partner στο Seedcamp, και άλλα μέλη της ομάδας του accelerator θα συναντήσουν εταιρείες ή ομάδες και θα τους παράσχουν τις δικές τους συμβουλές για τα εγχειρήματά τους. Σημειώνεται ότι παράλληλα, ο Espinal θα είναι και ομιλητής στο TEDxThessaloniki που διοργανώνεται μία ημέρα νωρίτερα.

Λίγες ώρες πριν τις εκδηλώσεις, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε λίγες ερωτήσεις στον Espinal σχετικά με τη θέση του Seedcamp στο επεκτεινόμενο startup οικοσύστημα, αλλά και για το τι περιμένει να δει στην εκδήλωση για τις ελληνικές εταιρείες.

Όλο και περισσότερα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης ιδρύονται στην Ευρώπη είτε με τοπική είτε με περιφερειακή – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με παγκόσμια – εστίαση. Σε αυτό το επεκτεινόμενο περιβάλλον, ποια είναι τα σχέδια του Seedcamp για διαφοροποίηση ώστε να προσελκύει τις καλύτερες ευρωπαϊκές startups;
Carlos Espinal: Η ανάπτυξη του ευρύτερου ευρωπαϊκού startup οικοσυστήματος είναι κάτι που βλέπουμε φυσικά με πολύ χαρά, αλλά νομίζουμε ότι γίνεται όλο και πιο “μπερδεμένο” για τους ιδρυτές των εταιρειών να εκτιμήσουν σε ποιο είδους πρόγραμμα να συμμετάσχουν ή ποιον επενδυτή να συναντήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε απλώς στην ανεύρεση φιλόδοξων ιδρυτών που θέλουν να δημιουργήσουν και να κλιμακώσουν παγκόσμιες επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα είναι καλύτερη από την ποσότητα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ιδρυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας έχουν επίγνωση ότι βρίσκουν πρόσβαση όχι μόνο σε ευέλικτη χρηματοδότηση και στην “Ακαδημία” του Seedcamp, αλλά επίσης και στο μεγαλύτερο δίκτυο από επιτυχημένες ευρωπαϊκές startups και ιδρυτές, που έχουν “αποφοιτήσει” προηγουμένως από το Seedcamp. Μέσα από αυτό το δίκτυο πολλοί ιδρυτές βρίσκουν την υποστήριξη και τις συμβουλές που χρειάζονται.

Τι περιμένετε να δείτε στη Θεσσαλονίκη και τι θα πρέπει να έχουν οι ελληνικές startups για να μπορέσουν να γίνουν δεκτές σε έναν από τους “top” accelerators της Ευρώπης;
Carlos Espinal: Ανυπομονώ να συναντήσω τις εταιρείες αυτή την Παρασκευή στην εκδήλωση Seedcamp Office Hours Thessaloniki. Όσο για το τι ψάχνουμε: ανθρώπους που σκέφτονται παγκόσμια ακόμα και αν πρέπει να ξεκινήσουν τοπικά. Πέρα από αυτό, ψάχνουμε  “γερές” ομάδες. Μία ομάδα είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπους ικανούς να δημιουργήσουν ένα προϊόν. Ψάχνουμε ομάδες που είναι ενωμένες σε ένα κοινό όραμα, παθιασμένες με ό,τι κάνουν και ικανές να το πραγματοποιήσουν και να το επαναλάβουν γρήγορα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Carlos Espinal στο EMEAstartups.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ