Bloomberg: “Στρατηγική της Ελλάδας είναι να απειλεί με αυτοκτονία”

Υπάρχει μια σκηνή στο σατιρικό γουέστερν του Μελ Μπρουκς “Καυτές Σέλες” όπου ο πολιορκημένος σερίφης στρέφει το όπλο του κατά πάνω του και απειλήσει πως θα πυροβολήσει, αν οι κάτοικοι της πόλης του που τον κυνηγούν δεν κάνουν πίσω.

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ παίρνει αυτή τη συγκεκριμένη σεκάνς της ταινίας για να κάνει τους αναγκαίους παραλληλισμούς με τη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές.

Στην ταινία, ο σερίφης φτάνει στο σημείο να απαγάγει τον εαυτό του (!) με σκοπό να αποδράσει, ενώ κάποιος από το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζει: “Ακούστε τον, αυτός είναι τόσο τρελός που μπορεί να σκοτωθεί”.

Λέει επ’ αυτού ο δημοσιογράφος του Bloomberg View: “Αρχίζω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει παρόμοια τακτική μετά την εκλογή της, τον Ιανουάριο, αν και με λιγότερη επιτυχία”.

Και εξηγεί: “Το όπλο που βάζει η Αθήνα στο κεφάλι της ήταν η απειλή της χρεοκοπίας. Επιπλέον, φάνηκε να σκέφτεται ότι και άλλες χώρες που στέκονται αρκετά κοντά σε μια σφαίρα αυτοκτονίας της Ελλάδας που μπορεί να περάσει και να χτυπήσει την Πορτογαλία, την Ισπανία, στη συνέχεια και στη συνέχεια την Ιταλία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης δεν ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο πιο εριστικός πιστωτής της Ελλάδα. Έχει στο γάντζο δάνειο περίπου 110 δισ. ευρώ και έχει με το ζόρι αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας”.

Παράλληλα η Κομισιόν έριξε τις 2 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσα σε τρεις μήνες, όταν έλεγε ότι θα είναι στο 2,5%, λέει το δημοσίευμα.

Επίσης, ο Γκίλμπερτ αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times για τη βόμβα του ΔΝΤ και την προειδοποίηση, την οποία εξαπέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών τη Ρίγα της Λετονίας ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ότι αυξάνουν οι πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Με την ελληνική κυβέρνηση να μιλά για σχίσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει ως εξής:

Πάνω από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ακόμα καμία πειστική απόδειξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει μετρητά στην Ελλάδα μέχρι τα πολιτικά αφεντικά της να κλείσουν τη στρόφιγγα. Ενδεχομένως. Το ΔΝΤ, όμως, έχει λίγο περισσότερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ να αποφασίζει το ως εδώ και μη παρέκει. Εάν, όπως προτείνει το δημοσίευμα των FT, η υπομονή του ΔΝΤ έχει εξαντληθεί, τότε το τέλος θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα – και δεν θα είναι καλό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ