Autohellas: Σημαντική μείωση ζημιών το πρώτο τρίμηνο 2013

Μείωση ζημιών και πτώση εσόδων παρουσίασε η εταιρεία Autohellas το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου κυρίως λόγω της περαιτέρω αδυναμίας της ζήτησης στην αγορά εταιρικών μισθώσεων.

Αντίθετα οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν σε μόλις 163 χιλ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ ζημιές το 2012. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο είναι πάντα αδύναμο λόγω της έντονης εποχικότητας του κύκλου εργασιών από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 26% από 20% από 01.01.2013 προσαύξησε σημαντικά την υποχρέωση του αναβαλλόμενου φόρου της εταιρείας, συγκεκριμένα κατά 4,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα μετά φόρων και δικαιώματα μειοψηφίας σε ζημίες 4,8 εκατ. ευρώ παρά την βελτίωση του προ φόρων αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοεπενδυτικών αποτελεσμάτων έφθασαν τα 12,3 εκατ. ευρώ ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 5,4 εκατ. ευρώ επιτρέποντας παράλληλα την ενίσχυση των διαθεσίμων σε ενοποιημένο επίπεδο που έφτασαν τα 112,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά την λήξη πενταετούς ομολογιακού δάνειου τον Απρίλιο του 2013, η εταιρεία προχώρησε σε αποπληρωμή 56 εκατ. ευρώ (27%) από τις δανειακές της υποχρεώσεις με αντίστοιχη μείωση των διαθέσιμων της, ενώ εντός του Ιουνίου θα ολοκληρώσει την σύναψη νέου ομολογιακού δάνειου για τον εναπομείναντα δανεισμό της μητρικής.

Η εταιρεία εκτιμά ότι και κατά το 2013 θα συνεχίσει, λόγω αδυναμίας της οικονομίας, η κάμψη της ζήτησης για εταιρικές μισθώσεις. Αντίθετα η αύξηση στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση προς την χώρα μας αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων κατά το εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ