Apple: Επενδύει 10,5 δισ. δολάρια σε νέες τεχνολογίες

Το ποσό ρεκόρ των 10,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να επενδύσει η Apple σε συστήματα που ποτέ δε θα δει απλός πελάτης της εταιρείας, αλλά που έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή των προϊόντων που την έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή και “ευθύνονται” για την επιτυχία της.

Η επένδυση αυτή θα κατευθυνθεί σε εξοπλισμό από ρομπότ συναρμολόγησης, φρέζες, έως και εργαλεία ελέγχου και εργαλεία χάραξης με laser. Στην κατηγορία αυτή ανήκει εξοπλισμός όπως τα μηχανήματα που γυαλίζουν τα πλαστικά του νέου iPhone 5C, τα laser και τις φρέζες που χαράσσουν το σώμα αλουμινίου του MacBook, και των εργαλείων ελέγχου του φακού της κάμερας των iPhone και iPad.

Τα 10,5 δισ. δολάρια είναι ένα μόνο μικρό μέρος από τις πωλήσεις ύψους 171 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2013. Ωστόσο, η νοτιοκορεατική Samsung (που θεωρείται ο μεγάλος αντίπαλος της Apple) έχει επενδύσει 22 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, τη στιγμή που οι αντίστοιχες δαπάνες άλλων εταιρειών – κολοσσών (όπως οι HP και Sony) είναι πολύ χαμηλότερες.

Η προσέγγιση της Apple δείχνει να παρουσιάζει αρκετές διαφορές από τη αντίστοιχη των άλλων εταιρειών, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας υλοποίησης των τελικών προϊόντων, καθώς η εταιρεία στρέφεται όλο και περισσότερο είτε στην αγορά της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας επάνω στα στάδια δημιουργίας των διάφορων μερών των προϊόντων της, είτε στην αποκλειστική συνεργασία με τους φορείς της τεχνολογίας, τη χρήση της οποίας δείχνει ότι χρειάζεται.

Μια πολιτική που είναι ιδιαίτερα δαπανηρή καθώς, εκτός των άλλων, πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για εφαρμογές που έχουν υλοποιηθεί σε βαθμό πολύ μικρότερο από την κλίμακα που θα ήθελε η Apple για να καλύψει τη γραμμή παραγωγής σε ένα μόνο προϊόν της.

Για παράδειγμα, η Apple δημιούργησε μια μέθοδο για την τοποθέτηση μιας αντι-ανακλαστικής επίστρωσης για υπολογιστές Mac, προσθέτοντας ένα ηλεκτρικό φορτίο στην οθόνη που οδηγούσε αντι-ανακλαστικά σωματίδια να κολλήσουν στην οθόνη.

Η συγκεκριμένη τεχνική μέχρι τώρα υλοποιείτο σε μικρή κλίμακα για προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας και τηλεσκόπια αστρονομίας, και δεν είχε φτάσει μέχρι πρόσφατα σε τέτοιο βαθμό αυτοματισμού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εκατομμυρίων υπολογιστών Mac.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ