Alpha Bank: Δυσχεραίνει την οικονομία η έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου

Την άποψη πως η πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα επηρεάζεται από την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης, καθώς και τη μορφή της νέας συμφωνίας της χώρας με τους επίσημους πιστωτές της, εκφράζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Αναλύσεων της Alpha Bank τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες όπως η φθίνουσα πορεία της τιμής του πετρελαίου αλλά και η διολίσθηση του ευρώ, ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ιδιωτική κατανάλωση και ο εξωτερικός τομέας θα στηρίξουν εκ νέου την ανάπτυξη το 2015.

Πάντως, οι αναλυτές της Alpha αναφέρουν πως η πορεία των επενδύσεων επηρεάζεται από την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης καθώς και τη μορφή της νέας συμφωνίας της χώρας με τους επίσημους πιστωτές της. Κατά τους ίδιους προβληματίζει και η επικράτηση ενός αποπληθωριστικού σκηνικού στη χώρα.

“Η διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό επίπεδο, στο -2,8% τον Ιανουάριο 2015, οφείλεται μεν σε μεγάλο βαθμό στην πτωτική πορεία των τιμών της ενέργειας, δημιουργεί, ωστόσο, προβλήματα συγκρατώντας σε αρνητικό έδαφος το ονομαστικό ΑΕΠ (-1,8% το 2014), δυσχεραίνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ”, σημειώνεται στην έκθεση της τράπεζας.

Οι ίδιοι προειδοποιούν και για τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ που συσχετίζεται σημαντικά με τη ζήτηση για δανεισμό. Όπως αναφέρουν, από το δεύτερο εξάμηνο 2014 παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και της πιστωτικής επέκτασης και με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ελαφρώς επιβραδύνθηκε σε 2,9% τον Ιανουάριο 2015 (214,1 δισ. ευρώ), έναντι υποχώρησης κατά 3,1% τον Δεκέμβριο 2014. Αντίστοιχα συμπεράσματα εξάγονται και για την πορεία του ονομαστικού ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ