ALBA: Συμμετείχε στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση του STEP Project για την Οικογενειακή Επιχειρηματικότητα

Το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece συμμετείχε στην 2η Παγκόσμια Συνάντηση του STEP Project για την Οικογενειακή Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε 13-16 Νοεμβρίου 2013 στο ESADE Business School στη Βαρκελώνη.

Στο Global STEP Summit της Βαρκελώνης συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί ερευνητές και μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο. Στις τρεις μέρες του Summit συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, δόθηκε η ευκαιρία για δικτύωση και για ανταλλαγή απόψεων.

Το κεντρικό θέμα του Summit ήταν “Ικανοποιώντας τις Νέες Απαιτήσεις για Αλλαγή, Χτίζοντας στην Οικογενειακή Κληρονομιά“. Τέσσερα κύρια στοιχεία του θέματος αυτού αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια της συνάντησης: “Νέες Ιδέες για έναν Νέο Κόσμο, “Αναπτύσσοντας Πόρους και Ικανότητες”, “Αναπτύσσοντας την Επόμενη Γενιά” και “Επιχειρηματικές Νοοτροπίες ανά τον Κόσμο”. Οικογένειες από την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, και την Ευρώπη παρουσίασαν τις μελέτες περιπτώσεών των επιχειρήσεων που ελέγχουν. Δύο καίρια θέματα που αναδείχθηκαν στο Summit ήταν η προετοιμασία ικανών ιδιοκτητών – μετόχων και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής σκέψης σε παιδιά.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής Dr Joerg Mittlesten Scheid που διευθύνει την Γερμανική επιχείρηση Vorwerk & Co. KG μίλησε για την ανάγκη της προσαρμογής στις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς και τα χαρακτηριστικά του πετυχημένου ηγέτη μιας οικογενειακής επιχείρησης. Η Vorwerk έχει μια ιστορία 130 ετών, ανήκει πλέον στην 6η γενιά και είχε τζίρο 2,8 δισ, ευρώ το 2012. Ξεκίνησε το 1883 με ένα εργοστάσιο χαλιών και αναπτύχθηκε σε όμιλο με πολυσχιδή δραστηριότητα. Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η παράδοση στην άμεση πώληση (direct selling).

To STEP Project είναι ένα διεθνές ερευνητικό έργο που μελετάει την επιχειρηματική διεργασία στις οικογενειακές επιχειρήσεις και προτείνει λύσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Ιδρύθηκε το 2005 από το Babson College σε συνεργασία με έξι πανεπιστήμια της Ευρώπης. Σήμερα συμμετέχουν ερευνητές από 43 χώρες από τέσσερις περιοχές του κόσμου. Το ALBA συμμετέχει στο έργο εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το 2012 διοργάνωσε και φιλοξένησε το European Summit για ακαδημαϊκούς και μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων από την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ