ACEin: Νέα δομή εκπαίδευσης και φιλοξενίας startups και ερευνητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACEin) που υπάγεται στο αναπτυξιακό σχέδιο “Έργο Αθήνα” και τελεί υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) παρουσίασε την Τετάρτη, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανάδοχος του έργου, σε ειδική εκδήλωση για το οικοσύστημα ενίσχυσης και προώθησης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ.

Μέσα από τη δράση αυτή, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε βασικά θέματα επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας, να αξιοποιήσουν υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως συγγραφής επιχειρηματικού σχεδίου, νομικής, λογιστικής υποστήριξης, εταιρικής ταυτότητας και τέλος να έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν σε ένα διεθνούς εμβέλειας δίκτυο χρηματοδοτών.

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας διαρθρώνεται σε δύο πυλώνες:
– Ο Πυλώνας Επιχειρηματικότητας (Entrepreneurship Stream) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Δουκίδη έχει ως στόχο την υποστήριξη της καινοτόμου νέας επιχειρηματικότητας για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν το Bootcamp επιχειρηματικότητας και καινοτομίας καθώς και μακροχρόνια προγράμματα διοίκησης και ανάπτυξης νέων καινοτόμων startup επιχειρήσεων. Πρόσθετες υπηρεσίες αφορούν την εξατομικευμένη συμβουλευτική στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις αναγκαίες υποδομές, mentoring και υποστήριξη από ειδικούς, δικτύωση και συνέργειες.

– Ο Πυλώνας Έρευνας (Research Stream) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Θ. Αποστολόπουλο έχει ως στόχο την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ (καθηγητές, ερευνητές, υπ. διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές). Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη για τη σχεδίαση/υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, κατοχύρωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, δόμηση της επιχειρηματικής ιδέας και την εκπόνηση των πρώτων κρίσιμων βημάτων προς την επιχειρηματική αξιοποίηση.

acein presentation

Τρεις δράσεις του Κέντρου που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση είναι:
Bootcamp Επιχειρηματικότητας
Ένα εντατικό διήμερο που απευθύνεται σε εν δυνάμει επιχειρηματίες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες και βιώσιμες νέες επιχειρήσεις (startups).
Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τη γνώση, τα απαραίτητα εργαλεία, στρατηγικές και την εμπιστοσύνη που απαιτείται προκειμένου να:
– εκτιμήσουν και να προσδιορίσουν τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους ιδέας
– αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους ως επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων, των ρόλων και των βασικών ευθυνών
– μάθουν βασικές τεχνικές αξιολόγησης και σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής καινοτόμων ιδεών, σχεδιασμός προϊόντος/ υπηρεσίας, ανάπτυξης επιχειρηματικού μοντέλου και παρουσίασης της επιχείρησης
– κατανοήσουν την έννοια της οικοδόμησης μιας ομάδας εργασίας, των αναγκαίων επιχειρησιακών διαδικασιών και άλλων κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ιδρυτές και διευθυντές νέων επιχειρήσεων
– εμβαθύνουν στην αγορά-στόχο και στη διενέργεια έρευνας αγοράς και ανάλυσης του ανταγωνισμού
– αναλύσουν πώς να αναπτύξουν την επιχείρησή τους μέσω της αποτελεσματικής οικοδόμησης μάρκα, διαχείρισης των ταμειακών ροών και την κατανομή των πόρων

Δομή προγράμματος
Το πρόγραμμα διαθέτει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μείγμα από διαλέξεις, ομαδικές εργασίες/workshops, case studies και την “ενεργό” μάθηση (action learning). Διδάσκουν Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες. Το πρόγραμμα βασίζεται σε σύντομες και πρακτικές διαλέξεις στα ακόλουθα Θέματα:
– Σχεδίαση νέων προϊόντων/ υπηρεσιών
– Ανάλυση αγοράς και στρατηγική μάρκετινγκ
– Branding νέας επιχείρησης
– Αξιολόγηση της καινοτομίας
– Οικοδόμηση και παρακίνηση ομάδας
– Λειτουργία και επιχειρηματικές διαδικασίες
– Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός
– Ανάπτυξη και αξιολόγηση επιχειρηματικού μοντέλου
– Ανάπτυξη ικανοτήτων παρουσίασης

Μετά την κάθε διάλεξη, οι συμμετέχοντες θα επεξεργάζονται έναν οδηγό ερωτήσεων προκειμένου να εφαρμόσουν τις γνώσεις που έλαβαν στην επιχειρηματική τους ιδέα σε συνεργασία με ένα Μέντορα. Στο τέλος του προγράμματος, οι ομάδες Θα αξιολογηθούν για την ολοκλήρωση της επιχειρηματικής τους ιδέας, κατά τη διάρκεια ενός pitching session.

Ο πρώτος πιλοτικός κύκλος του bootcamp διοργανώθηκε στις 5 και 12 Απριλίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα διεξαχθεί στις 10 και 24 Μαΐου, ενώ ο Γ. Δουκίδης δεν απέκλεισε τη διοργάνωση και τρίτου κύκλου εφόσον υπάρχει το ενδιαφέρον.

acein AUEB 454280

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα 100 ωρών “Διοίκηση και ανάπτυξη βιώσιμων καινοτόμων start-ups” (Μάιος – Σεπτέμβριος 2014)
Προσφέρει την αναγκαία γνώση και βέλτιστες πρακτικές στους νέους επιχειρηματίες για την επιτυχή διοίκηση και ανάπτυξη της νεοφυούς τους επιχείρησης. Θα προσφέρονται επίσης εξατομικευμένες υπηρεσίες και συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και άλλα θέματα που αφορούν την επιτυχή ανάπτυξη της νέας επιχείρησης.
Θεματολογία
– Υποδομές δημιουργίας και λειτουργίας νέας επιχείρησης
– Επιλογή, παρακίνηση και διοίκηση προσωπικού
– Χρηματοοικονομική και λογιστική διαχείριση
– Σχεδίαση και branding νέων προϊόντων / υπηρεσιών
– Καινοτομία και δημιουργικότητα
– Πληροφοριακή υποστήριξη και ψηφιακή επικοινωνία
– Διαχείριση Έργου
– Σχεδίαση και αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου
– Στρατηγική μάρκετινγκ και πωλήσεων
– Ηγεσία και στρατηγικός σχεδιασμός νέων επιχειρήσεων
– Εξαγωγικό εμπόριο και διεθνής δραστηριότητα
– Κατοχύρωση βιομηχανικής ιδιοκτησίας και πατέντες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει μια start-υρ εταιρία τα τελευταία 2-3 χρόνια ή η καινοτόμος νέα εταιρία τούς βρίσκεται στα τελευταία στάδια της σύστασης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση, με σύντομο βιογραφικό και στοιχεία της επιχείρησης τους μέχρι τις 24 Απριλίου. Η επιλογή θα γίνει μετά από σχετική συνέντευξη.

Παράλληλα με το πρόγραμμα θα προσφέρεται εξατομικευμένη συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε one-to-one συναντήσεις με οργανωσιακούς ψυχολόγους προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα όπως η δυναμική της ομάδας η επιλογή των συνεργατών, το προσωπικό στυλ διοίκησης, η διαχείριση το άγχους

Οι εκπαιδευτές είναι καθηγητές το Ο.Π.Α. και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες: Γ. Αυλωνίτης Γ. Δουκίδης. Ε. Sοderquist, Ε. Βουδούρη, Κ. Πραματάρη, Σ. Σαλαβού, Μ. Βακόλα, Ε. Νικολάου Κ Φούσκας, Ι. Μεθόδιος, Κ. Ανδρουτσόπουλος, Γ. Σιώμκος. Δ. Μανωλόπουλος. Μ. Βρεχόπουλος κλπ.

Τα μαθήματα θα γίνονται απογεύματα 2 φορές την εβδομάδα 5-9 μμ. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η εκπόνηση πρακτικής εργασίας που θα βοηθήσει την επιτυχή λειτουργία της επιχείρησης. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα παρέχεται στους σπουδαστές επαγγελματική υποστήριξη και mentoring σε θέματα που τους ενδιαφέρουν

Σεμινάρια επιχειρηματικότητας
Έχουν ως στόχο την εισαγωγή των συμμετεχόντων σε ζητήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ώστε να αναπτυχθούν δεξιότητες επιχειρηματικότητας και να μάθουν οι συμμετέχοντες τα πεδία, και τον τρόπο που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.
Θέματα που θα καλυφθούν είναι: δημιουργικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, τεχνολογική καινοτομία, ανάπτυξη και αξιολόγηση επιχειρηματικού μοντέλου, πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αξιοποίηση επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα από νέους επιχειρηματίες. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητές, διδάσκοντες, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και αποφοίτους).

Η δράση “Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα 100 ωρών” απευθύνεται σε όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια και επιλεγούν κατόπιν της συνέντευξης. Η δράση “Bootcamp Επιχειρηματικότητας” απευθύνεται κατ’ αρχάς στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ, με στόχο μέσα από τη συλλεχθείσα εμπειρία να “ανοίξει” και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Η δράση “Σεμινάρια Επιχειρηματικότητας” απευθύνονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων “Έργο Αθήνα” που χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια και έχει προϋπολογισμό 1.706.500 ευρώ για δύο χρόνια. Το ΟΠΑ θα “τρέξει” για δύο επίσης ένα ακόμη έργο προϋπολογισμού 953.000 ευρώ που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και που αφορά στην επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ και του οικοσυστήματος καινοτομίας του. Στο δεύτερο έργο εντάσσεται και μέρος των σεμιναρίων επιχειρηματικότητας, ωστόσο οι ολοκληρωμένες δράσεις του έργου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ αποτελούν ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ, ο διαγωνισμός Ennovation, το θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας YES, ο φοιτητικός σύλλογος Thinkbiz, η πρωτοβουλία job-pairs, το TEDxAUEB και άλλες δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ