9ο Roadshow Χ.Α. Λονδίνου – Γκ. Χαρδούβελης: “Τελειώνει το μνημόνιο”

Με τη φράση ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας τελειώνει και δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο έκλεισε την ομιλία του στο 9ο Roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας μπροστά στους εκπροσώπους των επενδυτικών εταιρειών, ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι στις συναντήσεις του με τους επενδυτές «ακούει» τις ανησυχίες του για το υψηλό χρέος της χώρας, ωστόσο τόνισε ότι η αγοραία αξία του χρέους αυτού είναι χαμηλή, καθώς θα αποπληρωθεί σε ορίζοντα 60ετίας (όσο είναι η μέση ωρίμανση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε σύγκριση με τα 6,3 χρόνια πριν το PSI).

Χρωστάμε πολλά χρήματα, αλλά δεν θα τα πληρώσουμε σύντομα. Και ο χρόνος όπως ξέρετε είναι χρήμα”, είπε χαρακτηριστικά

Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε επίσης ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα στάδιο πριν την «απογείωσή» της, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον «σοβαροί» απέναντι στο ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική σταθερότητα, ένα ζήτημα που όπως σας έχει ενημερώσει και τις προηγούμενες ημέρες το EMEA.gr έχει τεθεί πολλάκις από τους παριστάμενους fund managers, ο υπ. Οικονομικών προέβλεψε μόνο θετικές εξελίξεις, αποκλείοντας πολιτικές «εκπλήξεις», καθώς θεωρεί αφενός ότι οι πολίτες έχουν ωριμάσει στα 6 χρόνια της κρίσης και αντιλαμβάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν απλώς να δίνουν χωρίς να φορολογούν και αφετέρου διότι υπάρχει συμφέρον όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος για την επιτυχία της χώρας.

Επίσης, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι θεωρεί επιτεύξιμο τον στόχο για ανάπτυξη 2,9% του χρόνου και παρέθεσε τρεις λόγους αισιοδοξίας:

– Συνέχεια των δομικών μεταρρυθμίσεων (προανήγγειλε μέχρι το τέλος του 2014 ή μέχρι τις αρχές του 2015 την ψήφιση νόμου για αδειοδότηση επενδύσεων)

– Βελτίωση του τραπεζικού τομέα και υπερπήδηση του «σκοπέλου» των «κόκκινων δανείων»

– Επίλυση του προβλήματος ρευστότητας με τη συμμετοχή των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα όχι απλώς ως εργαλείο εσόδων και μείωσης του χρέους, αλλά και για την είσοδο ρευστού στη χώρα και επενδύσεων στα στοιχεία που θα παραχωρηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ