3 εκατ. ευρώ “ρίχνει” στα startup η Εθνική Τράπεζα

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Μια σημαντική έκπληξη “έκρυβε” χθες, Πέμπτη, η ειδική εκδήλωση για την ανακοίνωση των νικητών του “4ου διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία” της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανακοίνωσε την δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την χρηματοδότηση startup επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του EMEAgr, το ύψος του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου θα είναι 3 εκατ. ευρώ και θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός “angel fund“. Η Εθνική Τράπεζα με “προίκα” τους 4 διαγωνισμούς καινοτομίας που έχει διοργανώσει έχει πλέον μια “πλούσια” εμπειρία σε ότι αφορά τις ανάγκες και τα θέλω των  startup στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια φυσική εξέλιξη για ένα τραπεζικό ίδρυμα με τα χαρακτηριστικά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία στον τομέα αυτό υστερούσε.

Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα δεν θα είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια. Αρωγός και στρατηγικός συνεργάτης θα είναι η Endeavor Greece η οποία όπως εξάλλου ανακοινώθηκε χθες θα αποτελεί βασικό συνεργάτη της τράπεζας στον “5ο διαγωνισμό i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία”.

Όμως αυτή θα είναι η μια πτυχή της συνεργασίας της Endeavor Greece με την Εθνική Τράπεζα, καθώς όπως ανέφεραν σχετικά, καλά πληροφορημένες πηγές στο EMEAgr, η Endeavor Greece θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιολόγηση και στην λήψη, μιας θετικής ή αρνητικής άποψης για την χρηματοδότηση από το επενδυτικό fund που δρομολογεί η τράπεζα.

Δηλαδή, η Endeavor Greece θα έχει, μεταξύ άλλων, το ρόλο του μέντορα, αλλά και του συμβούλου στην διαδικασία αξιολόγησης μιας startup επιχειρήσεις προκειμένου να δεχθεί ή όχι επένδυση. Σε ότι αφορά το mentroring αυτό θα ξεκινήσει ακόμη και από τους φετινούς νικητές στους οποίους η Endeavor Greece θα προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ