15 ελληνικές startups “κατεβαίνουν” στο κορυφαίο συνέδριο των ΗΠΑ South by Southwest (SXSW)

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Παρ’ ότι κυρίως γνωστό για το τμήμα του που αφορά στη μουσική και τον κινηματογράφο, το South by Southwest (SXSW) είναι ένα από τα κορυφαία και πλέον δημοφιλή συνέδρια για την τεχνολογία και τις ψηφιακές καινοτομίες, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1987 στο Ώστιν του Τέξας και υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου 300.000 επισκέπτες ετησίως.

Το τμήμα του συνεδρίου που αφορά στις νέες τεχνολογίες (SXSW Interactive) συγκεντρώνει πάνω από 30.000 οπαδούς της τεχνολογίας, κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών, επενδυτές, funds και υπεύθυνους επιχειρηματικής ανάπτυξης από όλο τον κόσμο. Το πολυήμερο συνέδριο είναι γνωστό στους τεχνολογικούς κύκλους ως αυτό που “ανακαλύπτει” και αναδεικνύει τις τάσεις του αύριο, καθώς εκεί για πρώτη φόρα παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το Twitter το 2007, λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του, εκεί ουσιαστικώς δημιουργήθηκε το Foursquare το 2009, ενώ εκεί  παρουσιάστηκαν και οι πρώτοι εμπορικοί 3D εκτυπωτές το 2011.

SXSW 3d printers 454285

Φέτος το SXSW θα διοργανωθεί στις 7 έως 16 Μαρτίου και για πρώτη φορά θα έχει ένα έντονο ελληνικό “χρώμα”, καθώς 15 startups από τους χώρους του Διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας που έχουν είτε την έδρα τους στην Ελλάδα είτε ελληνική “καταγωγή” θα ταξιδέψουν στο Ώστιν για να συμμετάσχουν στο περίπτερο της ελληνικής αποστολής που εξασφαλίστηκε από την εταιρεία Angelou Economics.

Συγκεκριμένα, στο φετινό SXSW Interactive, που θα λάβει χώρα στις 7 – 11 Μαρτίου, θα παρευρεθούν οι εταιρείες: Amen Technologies, eConais, GridMates, Hypertech, Intelen, Meazon, Mobiltron, PeekInToo, Pinnatta, QReca!, Rabt, Rocketgraph, Resin.io, Schoox και Terranova. Πρόκειται για εταιρείες από τομείς όπως διαχείριση ενέργειας, social media, διαδικτυακές και κινητές εφαρμογές, ηλεκτρονική μάθηση, ασύρματες τεχνολογίες, νανοτεχνολογία, προηγμένα υλικά κλπ., με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη εγκαθιδρύσει παρουσία στις ΗΠΑ.

Μέσα από το ελληνικό περίπτερο, οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους, να έλθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και να διερευνήσουν στρατηγικές συνεργασίες ή να αναζητήσουν επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες αντίστοιχες αποστολές από χώρες και πόλεις όλου του κόσμου αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρός και για αυτό οι διοργανωτές προετοιμάζουν μία σειρά από εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν τους επισκέπτες στο ελληνικό περίπτερο. Η σημασία της διοργάνωσης και της συμμετοχής του ελληνικού περιπτέρου στο SXSW είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά ελληνικές τεχνολογικές startups “κατεβαίνουν” συλλογικά και σε τέτοιον αριθμό σε ένα κορυφαίο τεχνολογικό συνέδριο των ΗΠΑ.

Επιπλέον, μία από τις εταιρείες, η Terranova, ελληνικής “καταγωγής” με έδρα στο Σικάγο του Ιλλινόι, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στον SXSW Accelerator και θα παρουσιάσει την δραστηριότητά της σε ένα πάνελ καταξιωμένων ειδικών της αγοράς, εκπροσώπων επενδυτικών ταμείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών “αγγέλων”, καθώς και early adopters των νέων τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι όλη η ελληνική αποστολή οργανώνεται από την εταιρεία συμβούλων επιχειρηματικής ανάπτυξης Angelou Economics του Έλληνα της διασποράς Άγγελου Αγγέλου και τον International Accelerator (απευθύνεται σε εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο που θέλουν να ξεκινήσουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ), με την πολύτιμη οργανωτική βοήθεια της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουώσινγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ