Όταν εισπράττεται θα καταβάλλεται πλέον ο ΦΠΑ

Ένα πάγιο αίτημα της αγοράς ικανοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την καταβολή του ΦΠΑ.

Έτσι, ο ΦΠΑ πλέον θα καταβάλλεται κατά το χρόνο είσπραξης του ποσού και όχι κατά το χρόνο βεβαίωσης – δηλαδή, τη στιγμή που κοβόταν το τιμολόγιο, αδιάφορο του αν εισπράττονταν ταυτόχρονα τα χρήματα, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Η ρύθμιση πρακτικά θα ισχύσει από το 2015 και θα ισχύει για ένα έτος, καθώς κάθε χρόνο θα πρέπει να ελέγχονται οι επιχειρήσεις εάν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Εάν δεν το κάνουν ή είναι υπότροποι φορολογικών παραβάσεων, θα χάνουν το δικαίωμα αυτό, ενώ όλα τα τιμολόγια υπό το νέο καθεστώς θα έχουν ειδική σήμανση.

Το σύστημα, εξάλλου, θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ, καθώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα να δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν.

Με άλλες τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ, απαλλάσσονται της φορολογίας όσοι έχουν τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ, από οποιαδήποτε πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ