Όλα κρίνονται το Σάββατο για την Ελλάδα

Eurogroup

Όλα θα κριθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο μετά τις χθεσινές και σημερινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, οι οποίες τελικά δεν κατέληξαν σε απτό αποτέλεσμα.

Στις 7.00 σήμερα το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των θεσμών ξαναέπιασαν δουλειά προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαβουλεύσεις του Eurogroup οι οποίες θα ξεκινούσαν στις 10 το πρωί.

Ωστόσο η αντιπρόταση που έφερε στο τραπέζι το ΔΝΤ (η οποία περιείχε πιο σκληρά μέτρα από αυτά της ελληνικής πρότασης – που είχε αρχικά γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης) μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις καθώς αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά που έκρινε ότι δε μπορούσε να αποδεχτεί τα επιπλέον μέτρα που περιείχε.

Ακολούθησαν δραματικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, στο οποίο ήρθαν προς εξέταση και τα 2 κείμενα, με αρκετούς υπουργούς Οικονομικών να αρνούνται να μπουν στη διαδικασία να αξιολογήσουν 2 διαφορετικά κείμενα και να ζητούν να έρθει ένα και μόνο κείμενο προς αξιολόγηση.

Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν, και τελικά οι εργασίες του Eurogroup διακόπηκαν διότι στο μεταξύ είχε φτάσει η ώρα της Συνόδου Κορυφής, και τελικά αποφασίστηκε οι εργασίες του Eurogroup να επαναληφθούν το προσεχές Σάββατο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαβουλεύσεις ώστε να συμφωνηθεί τελικά ένα κείμενο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να καταθέσει νέα πρόταση.

Η Σύνοδος Κορυφής δε θα επικεντρωθεί στο θέμα της Ελλάδας, πέρα από την ενημέρωση των ηγετών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα πιέζει για συζήτηση σε επίπεδο Συνόδου του θέματος τους ελληνικού χρέους, ζητώντας μάλιστα νέα Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ